Aandacht voor laaggeletterdheid 

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Laaggeletterdheid is groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Mensen die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en/of rekenen zijn kwetsbaar in onze samenleving. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede. 

Laten we er samen voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen een leven lang kunnen leren en ontwikkelen, want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.


Samen gaan we voor een geletterd Nederland!

Honderden gemeenten, bedrijven, bibliotheken, scholen en vele tienduizenden mensen komen van 9 tot en met 15 september 2019 samen met Stichting Lezen & Schrijven in actie voor een geletterd Nederland. Onder de noemer DURF! zetten we ons tijdens de Week van de Alfabetisering in voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen. Doe ook mee!


Terugblik Week van de Alfabetisering 2019

Taalambassadeurs (voormalig laaggeletterden) reisden afgelopen Week van de Alfabetisering kriskras door het land om de meest bijzondere activiteiten te bezoeken en verslag te doen. NPO Radio 5 besteedde de gehele Week van de Alfabetisering aandacht aan laaggeletterdheid.


Over Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven is ervan overtuigd dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer. We maken laaggeletterdheid onderwerp van gesprek bij publiek en politiek en ondersteunen in het hele land honderden gemeenten, instellingen, bedrijven, docenten en vrijwilligers bij het organiseren van scholing. Van 9 t/m 15 september 2019 organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering.

Inspiratie nodig om zelf wat te organiseren?
We hebben enkele voorbeeldactiviteiten uitgewerkt. Je kunt je ook laten inspireren door bijzondere activiteiten van 2018.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK