Aandacht voor laaggeletterdheid 

Nederland telt 2,5 miljoen volwassenen die niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook problemen met digitale vaardigheden. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterdheid is groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.

Samen gaan we voor een geletterd Nederland!

Om aandacht te vragen voor deze problematiek organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we (samen) kunnen doen. Van 3 t/m 9 september kwamen in het hele land zo'n 1.000 bibliotheken, gemeenten, bedrijven, ziekenhuizen, scholen en vele tienduizenden mensen in actie voor een geletterd Nederland, zodat meer mensen de kans krijgen om te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer.

Verslag door Taalambassadeurs

Taalambassadeurs (voormalig laaggeletterden) gingen tijdens de campagneweek kriskras door het land om de meest bijzondere activiteiten in het land bezoeken en verslag te doen. NPO Radio 5 besteedt de gehele Week aandacht aan laaggeletterdheid.

Over Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven is ervan overtuigd dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer. We maken laaggeletterdheid onderwerp van gesprek bij publiek en politiek en ondersteunen in het hele land honderden gemeenten, instellingen, bedrijven, docenten en vrijwilligers bij het organiseren van scholing. Van 3 t/m 9 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering.

Nieuwsgierig naar hoe de rest Nederland zich inzet, of inspiratie nodig om zelf wat te organiseren?
Kijk wat er bij jou in de buurt allemaal georganiseerd wordt (en ga op bezoek tijdens de Week van de Alfabetisering!) of kijk naar de Activiteit in de spotlight.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK