Helaas weten nog steeds weinig mensen in Nederland dat 2,5 miljoen volwassenen in ons land moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. En dat zij in veel gevallen ook niet goed met een computer overweg kunnen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven.

Hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we (samen) kunnen doen. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 3 t/m 9 september de Week van de Alfabetisering.

Laaggeletterdheid raakt onze samenleving

Zo komt een lagere leesvaardigheid veel vaker voor bij mensen met financiële problemen en bedragen de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid €1,13 miljard per jaar. Laaggeletterdheid is dus niet alleen een persoonlijk probleem, maar een probleem van ons allemaal.

Onze samenleving functioneert namelijk beter als iedereen kan meedoen. Daarom roepen we iedereen op om tijdens de Week van de Alfabetisering een (extra) bijdrage te leveren voor een geletterd Nederland. Met veel (media)-aandacht voor het onderwerp en overal in het hele land taal- en rekenactiviteiten. Samen zetten we laaggeletterdheid op de kaart!

Laat je inspireren

Elke week zetten we daarom een activiteit in de spotlight, om jou te inspireren. Zoals de gedichtenroute die Stichting Lezen Werkt uit Lichtenvoorde organiseert, waarbij deelnemers kunnen wandelen langs een route die volhangt met ingestuurde gedichten over het klimaat. In Groningen lopen deelnemers ook, maar dan door de stad, waarna ze over de mooiste plek die ze tegen zijn gekomen een verhaal of gedicht schrijven. 

Mijn verhaal

We delen de verhalen van voormalig laaggeletterden. Zo willen we een gezicht geven aan de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Leen van der Oever (63) uit Rotterdam ging bijvoorbeeld altijd met trillende handen naar de huisarts. Als hartpatiënt slikte hij wel tien pillen per dag, maar hij begreep niets van de bijsluiter. Hoe moest hij dat aan zijn huisarts vertellen? Na een cursus Nederlands, deelt hij nu als Taalambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven zijn verhaal met anderen en geeft hij huisartsen tips over hoe zij laaggeletterdheid bespreekbaar kunnen maken. 

Over Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven is ervan overtuigd dat iedereen in Nederland moet kunnen lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer. We maken laaggeletterdheid onderwerp van gesprek bij publiek en politiek en ondersteunen in het hele land honderden gemeenten, instellingen, bedrijven, docenten en vrijwilligers bij het organiseren van scholing. Van 3 t/m 9 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering.

Nieuwsgierig naar hoe de rest Nederland zich inzet? Kijk op de kaart wat er bij jou in de buurt allemaal georganiseerd wordt om een activiteit te bezoeken, of ter inspiratie om zelf iets te organiseren.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK