De TaalHeldenprijzen worden uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden - oprichter Stichting Lezen & Schrijven - aan mensen die zich op een unieke manier inzetten voor een geletterd Nederland, waarbij we hen bedanken voor hun uitzonderlijke prestaties.

Er zijn drie categorieën TaalHelden:

  • Taalcursist: een (voormalig) laaggeletterde taalcursist en/of Taalambassadeur;
  • Taalbegeleider: een persoon die lees– en schrijfcursisten begeleidt;
  • Bruggenbouwer: een persoon of samenwerkingsverband* die zich inzet om mensen en organisaties aan elkaar te verbinden in de aanpak van laaggeletterdheid.
    * Dit jaar is het voor het eerst ook mogelijk om een samenwerkingsverband te nomineren binnen deze categorie!

Winnaars van de landelijke TaalHeldenprijs ontvangen onder andere een cheque ter waarde van 2.500 euro dat besteed dient te worden aan taalbevorderingsinitiatieven en/of de aanpak van laaggeletterdheid. Benieuwd naar de specifieke richtlijnen en criteria? 

Jouw TaalHeld in de TaalHeldenverkiezing

Wie zet zich op een bijzondere manier in voor een geletterd Nederland? Wie is een inspiratiebron voor jou en vele anderen? Welk samenwerkingsverband is uitermate effectief in de aanpak van laaggeletterdheid? Per provincie werden er TaalHelden gekozen die weer doorgingen naar de uitreiking van de landelijke TaalHeldenprijs op 24 januari 2019 in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Kijk hier wie de TaalHeldenprijzen van 2018 in ontvangst mochten nemen.

Bekijk het video verslag van de uitreiking van de TaalHeldenprijs 2018:

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK