De TaalHeldenprijzen worden uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden - de oprichter van Stichting Lezen & Schrijven - aan mensen die zich op een unieke manier inzetten voor een geletterd Nederland, waarbij we hen bedanken voor hun uitzonderlijke prestaties. De TaalHeldenprijs is een stimuleringsprijs voor TaalHelden om zich in te blijven zetten voor eigen of andermans geletterdheid, als ook voor anderen om aan de slag te gaan met de aanpak van laaggeletterdheid.

Er zijn drie categorieën TaalHelden:

  • Taalcursist: een (voormalig) laaggeletterde taalcursist en/of Taalambassadeur;
  • Taalbegeleider: een persoon die lees– en schrijfcursisten begeleidt;
  • Bruggenbouwer: een persoon die zich inzet om mensen en organisaties aan elkaar te verbinden in de aanpak van laaggeletterdheid en/of een bedrijf of samenwerkingsverband dat laaggeletterdheid effectief aanpakt.

Winnaars van de landelijke TaalHeldenprijs ontvangen onder andere een cheque ter waarde van 2.500 euro die besteed dient te worden aan taalbevorderingsinitiatieven en/of de aanpak van laaggeletterdheid.

Criteria en richtlijnen

Een TaalHeld word je natuurlijk niet zomaar. Benieuwd naar de specifieke richtlijnen en criteria voor het nomineren van TaalHelden? 

Nomineer jouw favoriete TaalHeld

Wie zet zich op een bijzondere manier in voor een geletterd Nederland? Wie is een inspiratiebron voor jou en vele anderen? Welk samenwerkingsverband is uitermate effectief in de aanpak van laaggeletterdheid? In elke provincie worden TaalHelden genomineerd in de categorieën Taalcursist, Taalbegeleider en Bruggenbouwer. 

Kijk hier wie de TaalHeldenprijzen van 2018 in ontvangst mochten nemen.

Terugblik uitreikingTaalHeldenprijzen 2018 in de Koninklijke Schouwburg Den Haag:

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK