Dag 3: Hink-stap-som

Duur

20 minuten

Dit heb je nodig

  • Stoepkrijt
  • Uitleg over de Fibonacci-reeks (zie hieronder)

Introductie (5 minuten)

Voor deze RekenChallenge gaan jullie naar buiten. Het is handig om de uitdaging eerst binnen uit te leggen.

We gaan een hinkelbaan ontwerpen, buiten op het schoolplein. Voor de gezinnen die meedoen: maak een hinkelbaan op straat, in de tuin of in het park.

Het wordt een erg bijzondere hinkelbaan, we gaan hem wat moeilijker maken dan springen van 1 naar 2 naar 3. We gaan namelijk rekenen en wel met de Fibonacci-reeks.
 

Wat is de Fibonacci reeks? (2 minuten)

De reeks van Fibonacci is een patroon van cijfers in de wiskunde. Het werd rond het jaar 1200 ontdekt door de westerse wetenschapper Fibonacci. Daarvoor was het al eeuwen bekend bij oosterse wetenschappers.

Dag 3: Hink-stap-som

De reeks van Fibonacci begint met 0 en 1. Elk getal in de reeks is de optelsom van de twee getallen daarvoor. Zo ontstaat een oneindige rij getallen die je bijvoorbeeld weer tegenkomt in de natuur. In de manier waarop de pitjes in een zonnebloem zitten bijvoorbeeld of de lijnen van een ananas. 

Dus: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, et cetera.


Aan de slag (10 minuten)

Twee kinderen tekenen buiten met stoepkrijt een hinkelbaan met achttien (of meer) vakjes. Alle leerlingen verzamelen zich rond de hinkelbaan. Een van de leerlingen start de Fibonacci-reeks door in het eerste vakje het cijfer 0 te zetten. De volgende schrijft in het tweede vakje een 1. De derde ook een 1. De vierde een 2. En zo verder. Als de sommen te moeilijk worden, mag er overlegd worden om samen tot het juiste antwoord te komen. Maak de hinkelbaan langer als je verder wilt rekenen. 

Als jullie zijn uitgerekend, dan kan er gehinkeld worden, waarbij alle leerlingen de Fibonacci-reeks hardop zeggen. Maak een filmpje van het spel of foto van de hinkelbaan. We zijn benieuwd of het gelukt is. Hoe lang is jullie Fibonacci hinkelbaan geworden?


KAARTJES VOOR DE EFTELING WINNEN?

Laat elke dag zien dat je de TaalChallenge hebt volbracht en maak kans op een schoolreisje voor je klas of weekendje Efteling voor je gezin. Dat kan je doen door via de knop hierboven een batch te delen op sociale media. Je kunt ook zelf het resultaat van de challenge van de dag delen. Gebruik dan de hashtag #TaalChallenge zodat we je post voorbij zien komen. Een derde mogelijkheid is om elke dag jullie resultaat met ons te delen via info@weekvandealfabetisering.nl


De TaalChallenge is mede mogelijk gemaakt door: 

Dag 3: Hink-stap-som

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK