Dag 2: Estafette-lezen

Duur

15 minuten

Dit heb je nodig

'Een boek gewond' is een gedicht van Erik van Os en Elle van Lieshout uit de dichtbundel DICHTER. Tem de Tekens. Een uitgave van Stichting Lezen & Schrijven in samenwerking met uitgeverij Plint. De illustratie is van Job van Gelder. Alle gedichten in DICHTER. gaan over laaggeletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen.

 

Introductie (5 minuten)

Draag het gedicht in zijn geheel voor of laat een van de kinderen het voorlezen. Wat vinden de kinderen van het gedicht? Waar gaat het gedicht volgens hen over?

Dag 2: Estafette-lezen

De opdracht

Laat de kinderen het gedicht nu samen voorlezen, om de beurt een woord. Iedereen komt méér dan een keer aan de beurt. Houd de tijd bij. Probeer het gedicht zo snel mogelijk voor te dragen. Maar … het is een gedicht. Probeer wel om het samen als een gedicht te laten klinken. Denken jullie dat het lukt om het gedicht binnen een minuut helemaal voor te lezen?

Aan de slag (10 minuten)

Maak afspraken over de volgorde waarin jullie zullen lezen. Wie gaat eerst, wie gaat daarna? Hoe weet je dat je aan de beurt bent?

Suggestie: ga in een kring staan en hou allemaal het gedicht voor je. Lees voor met de klok mee. 

We zijn benieuwd of het lukt. Hoe vaak moeten jullie opnieuw beginnen? En wat is jullie recordtijd in het foutloos samen voorlezen? Misschien kunnen jullie wel een geluidsopname of filmpje maken van jullie voordracht. We horen het graag!


KAARTJES VOOR DE EFTELING WINNEN?

Laat elke dag zien dat je de TaalChallenge hebt volbracht en maak kans op een schoolreisje voor je klas of weekendje Efteling voor je gezin. Dat kan je doen door via de knop hierboven een batch te delen op sociale media. Je kunt ook zelf het resultaat van de challenge van de dag delen. Gebruik dan de hashtag #TaalChallenge zodat we je post voorbij zien komen. Een derde mogelijkheid is om elke dag jullie resultaat met ons te delen via info@weekvandealfabetisering.nl


De TaalChallenge is mede mogelijk gemaakt door: 

Dag 2: Estafette-lezen

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK