Samen kunnen we de groei van het aantal laaggeletterden tegengaan. Onderzoek toont aan dat scholen en leerkrachten een belangrijke rol kunnen spelen bij het tegengaan van laaggeletterdheid. Daarom roepen wij leerkrachten op om tijdens de Week van de Alfabetisering met ons in actie te komen.


Herkennen van laaggeletterdheid bij ouders

In de eerste plaats kun je helpen door laaggeletterde ouders te herkennen en hen door te verwijzen naar volwassenenonderwijs.


Kom met jouw school in actie

Van 9 tot en met 15 september komen honderden bedrijven, gemeenten, bibliotheken én scholen in actie voor een geletterde samenleving. Je kunt als school verschillende dingen doen.

  • Train leraren in het herkennen van laaggeletterdheid bij ouders. 
  • Organiseer een ouderavond over het belang van een taalrijke opvoedomgeving.
  • Bedenk zelf een leuke activiteit die past bij (een bestaande activiteit van) je school. 

Let op: Elke tiende aanmelding ontvangt nu een pakket spellen van Uitgeverij Zwijsen!


* Toelichting op het cijfer: 1 op de 9 ouders met schoolgaande kinderen is laaggeletterd. Uit de PIAAC-data blijkt dat 1 op de 9 ouders met kinderen in de leeftijd van 4 - 18 jaar laaggeletterd is. Gezien de leerplicht in ons land zal het grootste deel van de kinderen in deze leeftijdscategorie schoolgaand zijn.

Activiteiten

Eigen creativiteit

Eigen creativiteit

Bekijk  
Letterlunch

Letterlunch

Bekijk  
Verhalencarrousel

Verhalencarrousel

Bekijk  
Maak een taalvlog

Maak een taalvlog

Bekijk  

Taal maakt kinderen en jongeren zelfredzamer

Kinderen van laaggeletterde ouders lopen een groot risico om later zelf ook moeite te hebben met lezen, schrijven en/ of rekenen. Scholen kunnen helpen door laaggeletterde ouders te herkennen en hen te helpen bij het stimuleren van de taalontwikkeling van hun kinderen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK