Samen riepen zij alle kinderen en gezinnen in Nederland op om een gedicht te schrijven over lezen, schrijven of rekenen. 240 kinderen gaven gehoor aan deze oproep en kropen in hun pen. Hun openingszin: 'als ik van letters woorden maak'. De verkiezing van de mooiste gedichten vond plaats in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Winnaars gedichtenwedstrijd ‘Als ik van letters woorden maak’

De jury was overweldigd door het grote aantal inzendingen. Uiteindelijk kozen zij uit de vele meesterstukjes drie winnaars: Dineke Pruim uit Hendrik-Ido-Ambacht en Mylona Roddenhof uit Zwolle in de categorie Gezin en groep 8 leerling Tobias van 't  Wel uit Den Haag in de categorie School. De winnaars ontvangen voor hun klas of hun gezin vrijkaarten voor de Efteling.

De jury bestond uit Geke van Velzen, directeur Stichting Lezen & Schrijven, en Mandy Bierhuize (vroeger laaggeletterd, nu een groot liefhebster én schrijfster van gedichten). Van Velzen: ‘Laaggeletterdheid is zo prachtig beschreven in deze ruim honderd gedichten, daar krijg je gewoon kippenvel van. Ik ben alle dichters erg dankbaar. Deze jonge schrijftalenten laten ons zien hoe belangrijk het is om te kunnen lezen, schrijven en rekenen.’

Inzamelingsactie

Het was een mooie week voor Stichting Lezen & Schrijven. Er vielen niet alleen 240 gedichten op de deurmat, er kwam ook een bijzonder bericht van Jacky en Sanaa (12 jaar, uit Amsterdam). Door koekjes en kunstwerkjes te verkopen haalden zij geld op voor de aanpak van laaggeletterdheid. Vandaag in het Kinderboekenmuseum kwamen zij de opbrengst brengen, een spaarpot vol kleingeld, bij elkaar ruim 200 euro. Van Velzen: ‘Je wordt er gewoon even stil van. Al die kinderen hier vandaag, die op zo’n creatieve manier laten zien dat zij lezen en schrijven belangrijk vinden, en dat niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen mogelijk willen maken.’

Kinderboekenmuseum en Week van de Alfabetisering

Vandaag is de laatste dag van de Week van de Alfabetisering. Ruim 78.000 mensen en 970 organisaties kwamen deze week in actie voor een geletterd Nederland. Dit deden ze door activiteiten te organiseren zoals taalmarkten, lezingen en het werven van taalmaatjes. Ook het Kinderboekenmuseum deed mee. Met workshops als het Levende Alfabet, Puzzling Poetry en een Poëzieparade, vierden het museum en haar bezoekers de kracht van taal. Met de bekendmaking van de winnaars van de gedichtenwedstrijd komt er een einde aan de Week van de Alfabetisering 2018.

Stichting Lezen & Schrijven bedankt alle partners, volwassenen en kinderen voor hun fantastische inzet deze week. Samen zetten we laaggeletterdheid op de kaart!

 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK