In totaal waren tien Limburgers genomineerd voor de regionale TaalHeldenprijs. “TaalHelden zijn mensen die zich in het bijzonder inzetten voor een beter geletterd Nederland. Het zijn de mensen die eruit springen: echte doorzetters of mensen die er alles aan doen om iemand anders verder te helpen”, zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven. “Uiteindelijk zijn natuurlijk alle genomineerden helden, vanwege de ontwikkeling die zij doormaken of die zij anderen helpen doormaken.”

Jos Jacobs is gekozen als TaalHeld in de categorie Taalcursist. De jury: “Jos heeft een enorme staat van dienst als het gaat om het op de agenda zetten van laaggeletterdheid. Het feit dat Jos andere Taalambassadeurs uit hun schulp trekt en ze het zelfvertrouwen geeft om ook hun verhaal te doen geeft voor de jury de doorslag.”

TaalHelden 2018 tonen bijzondere inzet voor geletterd Limburg

Heleen van Otterloo is gekozen als TaalHeld in de categorie Taalbegeleider. De jury: “Heleen doet haar werk als vrijwilliger en werkt bovendien met vrouwen die soms uit hele moeilijke persoonlijke situaties komen. Het leren van taal is dan extra moeilijk en het begeleiden van die vrouwen is daardoor soms ook extra moeilijk.” 
 
Robert Doyen is gekozen als TaalHeld in de categorie Bruggenbouwer. De jury: “Robert is bijzonder actief in het netwerk. Hij heeft de capaciteit om heel veel anderen partijen aan zich en elkaar te binden en heel belangrijk, hij is toegankelijk voor de laaggeletterde doelgroep. Hij werkt vanuit overtuiging aan de ongelijkheid in de samenleving.” 
 
Alle regionale TaalHelden mogen meedoen aan de landelijke Taalheldenprijs in januari 2019. Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In Limburg heeft circa 12,8% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK