Met de regionale TaalHeldenprijs vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. In de provincie Groningen heeft circa 13% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. In alle twaalf de provincies worden de komende maanden TaalHeldenprijzen uitgereikt. Uit deze provinciale TaalHelden worden in januari 2019 drie landelijke TaalHelden verkozen. Deze landelijke prijs wordt uitgereikt door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden.

Petra Groen, 45 jaar heeft de eer om Groningen te vertegenwoordigen bij deze landelijke verkiezingen. Zij heeft op latere leeftijd gekozen beter te leren lezen en schrijven en zet zich nog steeds daarvoor in. Stadsdichter Lilian Zielstra verwoorde het in een speciaal voor Petra geschreven gedicht als volgt: “Er is geen wijzere uitspraak dan deze vier woordjes: ik weet het niet. Jij ging naar de woorden opzoek, je sleepte ze zelf naar de pagina’s en je brengt de letters naar de mensen toe. Je bent moedig, je bent een held!”

Diana Vos is gekozen als Groningse taalheld in de categorie Taalbegeleider, vanwege haar grote aandeel in het succes van het taalcafé in de wijk Selwerd te Groningen. En Simone van Leusden en Saskia Nijburg zijn gekozen als taalhelden in de categorie Bruggenbouwer/samenwerkingsverband vanwege het ontwikkelen van een screeningsaanpak die vanuit de samenwerking is ontstaan tussen het sociale wijkteam en het Taalhuis. “Echte doorzetters” De winnaars ontvingen een certificaat en een bloemetje uit handen van Elly Pastoor, voorzitter van het Provinciaal Bondgenootschap voor een geletterd Groningen. Zij onderstreepte het belang van de inzet van deze mensen: “ Last van cijfers en letters, moet lust zijn!”

In totaal waren 13 mensen genomineerd voor de regionale verkiezing. “TaalHelden zijn mensen die zich in het bijzonder inzetten voor een beter geletterd Nederland. Het zijn de mensen die eruit springen: echte doorzetters of mensen die er alles aan doen om iemand anders verder te helpen”, zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven. “Uiteindelijk zijn natuurlijk alle genomineerden helden, vanwege de ontwikkeling die zij doormaken of die zij anderen helpen doormaken.”

Letterreis

Voorafgaand aan de Taalheldenprijs kwamen negentien grote letters van hout, gemaakt door Leerbouwbedrijf Delfzijl vanuit de Taalhuizen in de provincie Groningen via de Qbuzz naar het Groninger Forum en vormden samen het woord “Groninger Taalhelden!” Een ludiek initiatief van organisaties uit het Provinciaal Bondgenootschap in samenwerking met Qbuzz, Marketing Groningen en het OV-bureau Groningen Drenthe om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK