Laaggeletterden gaan vaker naar de huisarts en het ziekenhuis en maken minder gebruik van preventieve zorg en nazorg dan niet-laaggeletterden, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL). Tegelijkertijd verwacht de overheid steeds vaker dat mensen zelf de regie over hun ziekte nemen, zelf de informatie zoeken die ze nodig hebben en zelf keuzes maken over gezondheid en zorg die ze nodig hebben. Laaggeletterdheid is dus niet alleen een persoonlijk probleem, het is een probleem van de maatschappij.

Lage gezondheidsvaardigheden

“Een derde van de patiënten die in het ziekenhuis komt, mist de vaardigheden om goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg,” zegt Adam de Jong, senior medewerker gezondheid Stichting Lezen & Schrijven. “Laaggeletterdheid speelt hierin een belangrijke rol. Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, missen de vaardigheden om gezondheidsinformatie goed te verwerken. Met als gevolg dat zij vaker minder gezond zijn of zich minder gezond voelen dan niet-laaggeletterden.” 

Trillende handen

Leen van der Oever (63) uit Rotterdam ging altijd met trillende handen naar de huisarts. Als hartpatiënt slikte hij wel tien pillen per dag, maar hij begreep niets van de bijsluiter. Hoe moest hij dat aan zijn huisarts vertellen? Na een cursus Nederlands, deelt hij nu als Taalambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven zijn verhaal met anderen en geeft hij huisartsen tips over hoe zij laaggeletterdheid bespreekbaar kunnen maken. 

Kom als zorgprofessional in actie!

Het is belangrijk dat ook in ziekenhuizen, apotheken, huisartspraktijken en andere zorginstanties laaggeletterdheid bespreekbaar is. Want voor laaggeletterde patiënten is veel informatie niet te begrijpen, waaronder de medische vragenlijsten of bijsluiters van medicijnen. We roepen alle zorginstanties daarom op om samen met ons tijdens de Week van de Alfabetisering in actie te komen voor een geletterd Nederland. Dit kan op verschillende manieren: 

  • Organiseer een taal- of rekenactiviteit, zoals een training voor zorgprofessionals op het eenvoudig communiceren met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven;
  • Breng deze activiteit onder de aandacht via de (digitale) nieuwsbrief, magazine, website en/of sociale media;
  • Besteed (extra) aandacht aan het herkennen van signalen van laaggeletterdheid;
  • Verwijs mogelijke laaggeletterde patiënten & cliënten door naar het gratis informatienummer 0800 023 44 44.

Inspiratie

- Bekijk het verhaal van huisarts Corine, hoe zij een laaggeletterde patient herkende en doorverwees naar een cursus; 
- Lees hoe het Albert Schweitzer Ziekenhuis de opgedane kennis in de aanpak van laaggeletterdheid met andere instaties deelt; 
- Lees hoe Dietistenpraktijk HRC gezondheidsvaardigheden & taal traint.

Nog meer inspiratie...
Tijdens de Week van de Alfabetisering 2018 organiseerde het UMC Amsterdam een taallunch met een workshop over laaggeletterdheid en veilig medicijngebruik door Dr. Irene Jongerden, coördinator vCopyerpleegkundig onderzoek. Tijdens deze workshop ontdekken medewerkers de signalen waaraan patiënten kunnen worden herkend die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Inzicht in de impact hiervan helpt medicatiefouten te voorkomen. 

Afgelopen jaar nodigde het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem een Taalambassadeur uit om te bekijken hoe ‘laaggeletterd-vriendelijk’ het ziekenhuis was. Er werden enkele opdrachten gegeven, zoals “vind de eerste hulp”, “zijn de informatieborden begrijpelijk”, “waar kun je heen met hartproblemen”. Ook werd er een taalmarkt georganiseerd voor bezoekers, met ook een taallunch voor ziekenhuis medewerkers, waar een inhoudelijk gezondheidsexpert van L&S in gesprek is gegaan met een arts over de relatie laaggeletterdheid & gezondheid, waarbij herkenning van laaggeletterdheid bij medisch personeel is gestimuleerd.

Hoe kunnen we je helpen met de promotie?

Stichting Lezen & Schrijven heeft een aantal video’s, informatieboekjes, flyers en posters ontwikkeld, die zorgpartners kunnen gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van onze animatiefilmpjes, die op de monitors in de wachtkamer kunnen worden afgespeeld. Ook zijn posters, flyers, pennen en wachtkamerboekjes beschikbaar. Bij onze downloads zijn voorbeeldteksten en banners beschikbaar, die je op de eigen website, in een nieuwsbrief of op sociale media kan gebruiken.

Wil je meer informatie of wil je het gehele actiepakket voor zorginstellingen bestellen? Stuur ons dan een mailtje op info@weekvandealfabetisering.nl, en vermeld graag bij hoeveel boekjes, posters & flyers je graag wilt ontvangen.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK