Samen kunnen we de groei van het aantal laaggeletterden tegengaan. Daarom roepen wij alle zorgprofessionals op om tijdens de Week van de Alfabetisering samen met ons in actie te komen voor een geletterd Nederland.

Lage gezondheidsvaardigheden
“Een derde van de patiënten die in het ziekenhuis komt, mist de vaardigheden om goed om te gaan met informatie over gezondheid, ziekte en zorg,” zegt Adam de Jong, senior medewerker gezondheid Stichting Lezen & Schrijven. “Laaggeletterdheid speelt hierin een belangrijke rol. Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, missen de vaardigheden om gezondheidsinformatie goed te verwerken. Met als gevolg dat zij vaker minder gezond zijn of zich minder gezond voelen dan niet-laaggeletterden.” 

Trillende handen
Leen van der Oever (63) uit Rotterdam ging altijd met trillende handen naar de huisarts. Als hartpatiënt slikte hij wel tien pillen per dag, maar hij begreep niets van de bijsluiter. Hoe moest hij dat aan zijn huisarts vertellen? Na een cursus Nederlands, deelt hij nu als Taalambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven zijn verhaal met anderen en geeft hij huisartsen tips over hoe zij laaggeletterdheid bespreekbaar kunnen maken. 


Inspiratie


Hoe kunnen we je helpen met de promotie?

Stichting Lezen & Schrijven heeft een aantal video’s, informatieboekjes, flyers en posters ontwikkeld, die zorgpartners kunnen gebruiken. Maak bijvoorbeeld gebruik van onze animatiefilmpjes, die op de monitors in de wachtkamer kunnen worden afgespeeld. Ook zijn posters, flyers, pennen en wachtkamerboekjes beschikbaar. Bij onze downloads zijn voorbeeldteksten en banners beschikbaar, die je op de eigen website, in een nieuwsbrief of op sociale media kan gebruiken.

Wil je meer informatie of wil je het gehele actiepakket voor zorginstellingen bestellen? Stuur ons dan een mailtje op info@weekvandealfabetisering.nl, en vermeld graag bij hoeveel boekjes, posters & flyers je graag wilt ontvangen.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK