Help Roodkapje met haar gedicht

Er was eens een meisje dat dichten wilde. Roodkapje is haar naam. Met een gedicht wil ze deze zomer laten zien hoe mooi taal is. Ze kan alleen geen woorden vinden en alle woorden die ze vindt, rijmen niet. Daarom roept ze, namens Stichting Lezen & Schrijven, alle schoolklassen en gezinnen van Nederland op om tijdens de Week van de Alfabetisering, 3 tot en met 9 september, een gedicht te schrijven.

Waar moet je gedicht aan voldoen?

“Als ik van letters woorden maak...” dat is de zin waarmee we iedereen vragen het gedicht te laten beginnen. Of je gedicht nu kort en krachtig is of wel tien kantjes beslaat, het maakt niet uit hoelang het gedicht is. Dat laten we helemaal aan jou en je klas of je gezin over. Als het gedicht maar over lezen, schrijven of rekenen gaat. Je kunt je gedicht nu al inzenden of tijdens de Week van de Alfabetisering. Zorg er wel voor dat je jouw gedicht uiterlijk voor 9 september hebt ingestuurd. 

Kaarten voor de Efteling 

Uit alle inzendingen worden door de jury van Stichting Lezen & Schrijven en Roodkapje de drie mooiste gedichten gekozen. Twee gezinnen en één schoolklas maken kans op kaarten voor de Efteling. De winnaars worden halverwege september bekendgemaakt en krijgen persoonlijk bericht. 

Zo mooi is taal 

Lezen is fijn, vooral mooie sprookjes. Maar ook gedichten zijn vaak krachtig en laten je nadenken. Complexe gevoelens kan je in een gedicht met mooie woorden omzetten in begrijpelijke taal. Het is een manier om je gevoelens te uiten. Er staat bijna altijd wel iets in een gedicht waarover je moet nadenken en waarover je met anderen wilt praten. 

Maar lezen lukt niet iedereen. Laaggeletterdheid raakt ook kinderen. Kinderen die opgroeien in gezinnen met laaggeletterde ouders presteren minder goed op school dan kinderen die opgroeien in gezinnen die hooggeletterd zijn. Bijna achttien procent van de vijftienjarigen in Nederland loopt het risico op laaggeletterdheid op oudere leeftijd. De kans dat een kind uitgroeit tot een lezer is vijf keer zo groot als ouders hen actief voorlezen. 

In de eerste week van september staat heel Nederland in het teken van laaggeletterdheid. Naast het schrijven van een gedicht, kun je op veel andere manieren in actie komen, bijvoorbeeld door een boekenmarkt op school te organiseren. Help je mee? Kijk op DOE MEE.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK