Directeur-bestuurder van Stichting Lezen & Schrijven, Geke van Velzen, reikte donderdagmiddag het eerste exemplaar van het boek aan Koos uit. Ook de burgemeester van Schiedam en wethouder Van Aaken waren donderdag tijdens de feestelijke boeklancering aanwezig. 

Puzzelstukje

In zijn boek schrijft Koos over zijn jarenlange strijd met laaggeletterdheid. Over hoe eenzaam, overbodig en niet begrepen hij zich jarenlang voelt. Een puzzelstukje dat nergens in lijkt te passen. Als hij uiteindelijk toch op les gaat en daar een nieuwe docent Nederlands krijgt, opent dat voor hem een nieuwe deur. De docent heeft zelf een roman over laaggeletterd naar eenvoudig Nederland vertaald. Koos leest dat boek in één ruk uit en vraagt zich af of hij zelf een heel boek zou kunnen schrijven. Uit zijn boek: 

“Als er iemand is met veel fantasie, dan ben ik dat wel. Maar beheers ik het Nederlands wel goed genoeg? Zou ik er goed aan doen om mijn levensverhaal te vertellen in een boek? Ik kom er al gauw achter dat het niet zomaar gaat, het is een hele uitdaging.”

Held

Veel auteurs uit de leesbevorderingsserie Literaire Juweeltjes (sinds 2005 uitgegeven bij B for Books) hebben zich aangemeld om Koos te ondersteunen in zijn strijd tegen laaggeletterdheid. Schrijvers als Marion Pauw, Robert Vuijsje en Jan Siebelink lazen het boek en schreven een aanbeveling. Zoals Joris Luyendijk: “Koos is nou wat je noemt een held, namelijk iemand die de moeilijkste strijd aanging van allemaal: die met jezelf.”

Benieuwd naar het boek? Bestel het hier

Startschot

Met het boek van Koos wil de uitgever de aanpak van laaggeletterheid in Nederland helpen aanpakken. Zo wordt er gebouwd aan een platform waarop didactisch geschoolde mensen zich kunnen aanmelden. Zij worden daarop aan laaggeletterden gekoppeld om samen aan de slag te gaan met taalproblemen op de werkvloer. Laaggeletterden kunnen na het traject hun taal verder in ROC-groepjes ontwikkelen.

Uitgeverij

Het boek van Koos wordt door ‘B for Books’ uitgegeven. ‘B for Books’ is een creatieve uitgeverij, die boeken en boekconcepten bedenkt en ontwikkelt voor bedrijven. De uitgeverij is onder andere bekend van de serie Literaire Juweeltjes. Iedere maand komt in deze serie een nieuw deel uit met daarin een verhaal van een bekende Nederlandse auteur. Zo wil de uitgever lezen bevorderen. 

B for Books gaat met het boek Koos onder de arm actief bedrijven benaderen, die werken met laaggeletterde, om workshops laaggeletterheid aan het management te geven, en waarbij Koos dan tegelijkertijd de laaggeletterden zijn verhaal vertelt. 
 

Oud-laaggeletterde schrijft boek over strijd met lezen en schrijven

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK