Vorig jaar organiseerde taalcoördinator Fatima Essabani voor het eerst een activiteit tijdens de Week van de Alfabetisering. Ze gingen met een Flyerbus de markt op in Putten. Dat was een enorm succes. "Doordat onze aanpak zo laagdrempelig was, spraken wij mensen die we normaal niet of weinig zien in de bibliotheek."

Dit jaar organiseert Fatima maar liefst vier Flyerbusacties. Ze gaat met vrijwilligers de markt op in Ermelo, Harderwijk, Putten en Nunspeet.

Foto door Hans Krudde 

Mooie actie: Flyerbussen van Bibliotheek Noordwest Veluwe

Taboe niet uit de weg
Fatima: "Vanuit de Bibliotheek Noordwest Veluwe willen wij graag, samen met de lokale welzijnsorganisatie, meer bekendheid geven aan de taalactiviteiten die we organiseren. Ook gaan wij het taboe op laaggeletterdheid niet uit de weg deze dag. Samen met taalvrijwilligers spreken wij de mensen op de markt aan. We leggen hen diverse stellingen voor en gaan met hen in gesprek."

Stellingen zijn bijvoorbeeld: Scholen zijn verantwoordelijk voor de leesontwikkeling van kinderen. Of: Ik ken niemand die laaggeletterd is. "Vanuit eens of niet eens ontstaan mooie gesprekken. Omdat laaggeletterden met Nederlands als moedertaal moeilijker te vinden zijn dan anderstaligen moet je soms ook wat creatief zijn in je werkwijze. Zichtbaar zijn op de markt blijkt goed te werken. Iedereen komt er en het vraagt weinig voorbereidingstijd. 

Taalkraam
Fatima stond vorig jaar met een collega van welzijn en twee taalvrijwilligers bij een taalkraam. Vanuit daar spraken ze vrij willekeurig mensen aan. "Dat voelt in eerste instantie misschien een beetje onwennig, maar ik geloof juist dat dit een keer verfrissend kan zijn. Het is belangrijk dat je er open ingaat met het doel in je achterhoofd.

Sommige mensen hebben een persoonlijk verhaal als het om lezen en schrijven gaat en anderen waren zich totaal niet bewust van de problematiek waar deze groep mensen dagelijks mee te maken heeft. Je zou dit ook prima zonder kraam kunnen doen. Gewoon met een stapel flyers de markt op!"

Je vindt deze actie op onze activiteitenkaart.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK