Maandag

De startsein voor de WvdA werd gegeven door H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden in de studio van NPO Radio 5, samen met niemand minder dan Jeroen van Inkel! Samen presenteerden ze de show ‘Je dag is goed’. Na het programma vertrok de Taalbus met Razende Reporters (voormalig laaggeletterden die deze week verslag deden van wat er allemaal gebeurde) naar Naaldwijk, waar ze op bezoek gingen bij Bibliotheek Westland. Daar waren in de morgen Bekende Westlanders opgeleid tot Taalmaatje. De Razende Reporters gingen met deze BW’ers in gesprek! 

Bekijk het verslag van de Razende Reporters op maandag:

Er gebeurde natuurlijk nog veel meer. Zo werd in SCHUNCK* in Heerlen de campagne ‘Letterliefde Parkstad’ gelanceerd door Emile Roemer en voetballer Nathan Rutjes en gingen in Alkmaar wethouders met elkaar in gesprek over laaggeletterdheid. 

Dinsdag

De dag begon wederom op de radio. Deze keer bij RTV West met Bas Muijs. Hierna vlogen de Razende Reporters door naar de Nationale ombudsman Hij kreeg het 2e deel van het onderzoek Lezen ≠ Begrijpen uitgereikt. De Razende Reporters mochten daar zelf hun verhaal vertellen, en gingen in gesprek met onder andere de ombudsman zelf. Hierna was Ministerie van OCW aan de beurt voor een bezoekje. Hier werden boeken gedoneerd voor Kinderzwerfboek. De Reporters gingen in gesprek met onder andere Minister Slob. 

Bekijk het verslag van de Razende Reporters op dinsdag:

Woensdag 

Het weer zat tegen, maar we laten ons niet stoppen door een beetje regen! Op woensdag gingen de Razende Reporters op weg naar Almelo. Daar bezochten ze Asito B.V. Om te ontdekken hoe taalvaardig de werknemers zijn, laat Asito alle werknemers de taalmeter invullen. Zo willen ze werken aan de bewustwording binnen het bedrijf van de taaluitdagingen die collega’s kunnen hebben. 

Bekijk het verslag van de Razende Reporters op woensdag:

Verder was het ook een feest bij Boekstart op woensdag: Boekstart bestaat 10 jaar! Om dat te vieren delen BoekStartcoaches een voucher uit aan ouders waarmee ze de speciale uitgave van het Woezel & Pip-boekje Samen ontdekken kunnen ophalen in de Bibliotheek.  

Ook in Alblasserdam was het feest; daar werd het wereldrecord ‘langste taalles ooit’ verbroken!

Donderdag 

De donderdag was een lange maar leuke dag. Eerst gingen de Razende Reporters naar Heerde. Verschillende werkgroepen laaggeletterdheid organiseerden hier een symposium over de invloed van laaggeletterdheid op de arbeidsmarkt en de relatie met armoede. Schrijver Abdelkader Benali gaf een plenaire lezing over zijn ervaringen met de Nederlandse taal: wij en de Razende Reporters zijn fan!

"Leren lezen en schrijven is niet zozeer leren lezen en schrijven, maar vertrouwen"

Hierna gingen de Reporters door naar Hardenberg, waar ‘s avonds de theatervoorstelling Letter voor Letter plaatsvond. Wat een feest was dat! We spraken met René Karst en Carola Smit, en genoten daarna van de voorstelling. Wat een feest! 

Bekijk het verslag van de Razende Reporters op donderdag: 

Vrijdag

Op vrijdag gingen de Razende Reporters naar Utrecht. Eerst sloten ze aan bij een taallunch met Taalambassadeurs en bedrijven, om daarna door te gaan naar de Stadhuisbrug in hartje centrum, waar samen met de wethouder taalvrijwilligers werden geworven! 

Bekijk het verslag van de Razende Reporters op vrijdag: 

Daarnaast werd in Amsterdam het taalakkoord uitgebreid naar bijna 50 deelnemende organisaties!  

Weekend! 

Dat het weekend is, betekent niet dat er niets gebeurt; dat is wel gebleken dit weekend! Overal in het land gebeurde nog van alles. Van taallunch tot strandwandeling.  
We sloten de Week van de Alfabetisering af met de bekendmaking van de winnaars van de Efteling-gedichtenwedstrijd. Samen met Roodkapje en Curt Fortin schreven kinderen een mooi gedicht!  

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK