DURF!

Ja, er zijn altijd tientallen redenen te bedenken om iets níet te doen. Misschien wel honderden, misschien wel duizenden en heus: een heleboel redenen zijn te begrijpen. Kiezen ís ook helemaal niet makkelijk en al ga je ergens wél voor: de kans bestaat dat het mislukt. Dat je voor jouw gevoel voor gek staat. Dat ‘ze’ er ‘iets’ van vinden. En dan?

Veel van onze onzekerheden, komen voort uit wat we in het verleden kregen aangepraat of afgeleerd. Uit een valse vergelijking tussen wat we zouden willen en hoe het hoort.

COLUMN DEREK OTTE: Een nieuwe bril

Nou, ‘hoe het hoort’, zorgt er vaak voor dat je niet meer zíet tot hoe veel je eigenlijk in staat bent. Daarom heb je soms gewoon een nieuwe bril nodig. Om opnieuw naar jezelf te kijken, los van alles en iedereen. 

Oók dat is best wel eng. Wéér dat zweet op je rug, een hogere hartslag en trillende handen die dit keer óók nog klam worden… Dáár zijn de tintelende vingers, dit keer samen met knikkende knieën en een knalrood hoofd. Buikpijn; óók nog! Niks aan de hand, komt allemaal goed, misschien nu niet maar zo dadelijk wel. Jij bent de baas over jouw brein, weet je nog?

Haal rustig adem, bedenk een strak plan en ga ermee aan de slag. Vraag om hulp als dat nodig is. Hoe lang het ook duurt en hoe ver het ook is: rug recht, borst vooruit en kin omhoog. Jij kunt dit! En niemand anders gaat het voor je doen. Het zou zonde zijn om ergens niet voor te gaan, omdat je jezelf tegenhoudt. Probeer het

Uiteindelijk hebben we méér spijt van dingen die we niet doen, dan van dingen die we in elk geval proberen. Lukken die dingen, winnen we wat. Mislukken die dingen, verliezen we wat. Maar dan leren we een les en zó winnen we weer wat. Hoe dan ook, zorgt het voor een goed verhaal.

Praat met je angsten en je twijfels. Leer met ze lezen en schrijven. Begrijp ze, maar grijp je mogelijkheden! Zet zo nu en dan je nieuwe bril op en pak ze: je kansen bij de kladden en je leven bij de lurven. Een korter woord voor precies hetzelfde, is een werk-woord: DURVEN!

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK