Brieven, toeslagen, aanslagen, rekeningen en aanmaningen. Voor laaggeletterden is het een extra uitdaging dit te begrijpen. We roepen daarom alle (overheids)instanties, gemeenten, zorginstellingen, financiële instellingen en bedrijven op om tijdens de Week van de Alfabetisering samen met ons aandacht te vragen voor laaggeletterdheid in relatie tot geld en schulden. 

Vera Moet (63) hoorde een groot deel van haar leven dat ze dom was. Op de basisschool zat ze achterin. Toen ze zestien was, werd ze door haar moeder van school gehaald om te gaan werken. Brieven belandden altijd in de prullenbak, want daar begreep ze niets van. Totdat ze grote schulden kreeg. "Het liep zo erg op, dat ik deurwaarders voor de deur had. Dan zit je wel erg in het nauw. Ik voelde me echt heel erg gevangen."
 

Bekijk het verhaal van Vera

Lage leesvaardigheid bij financiële problemen

De helft van de mensen die kampen met financiële problemen, heeft de ‘indicatie laaggeletterdheid’ gekregen. Lagere leesvaardigheid komt veel vaker voor bij mensen met financiële problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Syncasso Gerechtsdeurwaarders, Kredietbank Nederland en Stichting Lezen & Schrijven. Maar liefst 50,3% van de deelnemers aan het onderzoek - klanten van Kredietbank Nederland en Syncasso Gerechtsdeurwaarders - kreeg de ‘indicatie laaggeletterdheid’, terwijl in heel Nederland 18% van de populatie laaggeletterd is. Dat betekent dat ze niet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving, omdat zij onder het door de overheid gestelde taalniveau scoren. Voor hen is het extra moeilijk om brieven, toeslagen, aanslagen, rekeningen en aanmaningen te begrijpen, aan te vragen of de administratie bij te houden.


Wat kan ik doen?

Activeer samen met ons mensen om met laaggeletterdheid aan de slag te gaan. 

Meer ervaringsverhalen 

Met deze verhalen van voormalig laaggeletterden geven we een gezicht aan de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. 

Armoede en laaggeletterdheid vaak hand in hand

Johan werd vroeger vaak thuisgehouden om te helpen in het huishouden. Op de lagere school bleef hij twee keer zitten. Na de lagere school ging hij gelijk werken. Later durfde hij zijn brievenbus niet te openen. Hij liet brieven, boetes en aanmaningen van de bank en de Belastingdienst liggen omdat hij ze niet kon lezen. “Met hulp van de buurjongens kwam ik erachter dat iemand misbruik had gemaakt van mijn situatie.”

> Lees het verhaal van Johan

Gormah verhuisde naar Nederland en hoefde alleen voor haar kinderen te zorgen, haar man regelde verder alles. Totdat ze van hem ging scheiden. Ze begreep niets van de scheidingspapieren, en bleek ook nog eens een formulier te hebben ondertekend voor een lening van 50.000 euro. “Als ik wist wat er had gestaan, had ik nooit getekend. Als gevolg kwam ik in diepe schulden terecht.”

> Lees het verhaal van Gormah

Armoede en laaggeletterdheid vaak hand in hand
Armoede en laaggeletterdheid vaak hand in hand

Jasper kon zich vroeger moeilijk concentreren. Op de middelbare school kreeg hij snel een achterstand. Toen zijn moeder overleed, werd hij rebels. Toen hij ging werken, kreeg hij moeite met de administratie. Schulden waren het gevolg. Zijn ex hielp hem met regelingen treffen en afbetalen. “Toen die relatie na elf jaar ophield, was ik op mezelf aangewezen. Ik vond het schandalig dat ik het niet zelf kon.” 

> Lees het verhaal van Jasper

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK