Vroeg werken
"Ik heb op verschillende scholen gezeten en de mensen zeiden altijd tegen mij: 'je bent te dom'. Als continu gezegd wordt dat je dom bent, dan ga je je ook dom voelen. Toen ik ongeveer zestien jaar was, moest ik van mijn moeder gaan werken. Ik kon mijn diploma dus niet halen." 

Gevangen in schulden
"Ik heb altijd veel papieren niet goed kunnen lezen. Die belandden dan in de prullenbak. Het liep zo erg op dat ik deurwaarders voor de deur had. Dan zit je wel erg in het nauw. Ik kon mijn huur niet meer betalen. Ik kon mijn gas en licht niet betalen. Als ik toen dus had kunnen lezen en schrijven, dan had ik geweten wat er in mijn thuissituatie gebeurde. Dan had ik het veel beter kunnen aanpakken. Dan had ik ook goed kunnen zien wat de inkomsten en uitgaven waren. Daar was ik totaal niet op de hoogte van. Ik voelde me echt heel erg gevangen. Als ik dit van tevoren allemaal had geweten, dan was ik graag veel eerder met lezen en schrijven begonnen. Dan had ik misschien ook wel een leukere baan kunnen hebben na mijn scheiding."

Terug naar school op 48e
"Ik ging pas rond mijn achtenveertigste weer terug naar school. Sindsdien is er een hoop voor mij in positieve zin veranderd. Ik kan wel heel goed voor mezelf opkomen, iets wat ik vroeger niet deed. Ik ben nu erg trots op mezelf, dat ik het allemaal in mijn eentje kan doen. Dat ik kan lezen en schrijven. Dat ik veel beter dingen begrijp, zoals mijn bankzaken. Ik ben er nog niet helemaal, maar ik ben wel apetrots dat ik zover ben gekomen."

Stichting ABC

Stichting Lezen & Schrijven werkt nauw samen met Stichting ABC. Stichting ABC behartigt de belangen van laaggeletterden, traint Taalambassadeurs en begeleidt ze bij hun werkzaamheden als Taalambassadeur.

Ga voor meer informatie naar www.a-b-c.nu.

Vera

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK