Lenie begon later dan de andere kinderen aan de basisschool, omdat ze aan het begin van het schooljaar de mazelen had. Toen ze eenmaal ging, kreeg ze te horen dat ze maar mee moest doen met de andere leerlingen. “Heel langzaamaan verhuisde ik naar de achterste plek in de klas”, herinnert Lenie zich.

“De plek voor kinderen die niet zo goed mee konden komen. Ik was dom en had een slecht handschrift, kreeg ik te horen. Ik hoorde er niet bij.”

Lenie

Weinig boeken
Bijles of begrip voor haar situatie was er simpelweg niet. Toch lukte het Lenie om de huishoudschool en de kappersschool af te ronden. Het waren opleidingen met weinig boeken, waarvoor ze dus niet veel hoefde te lezen en schrijven.

Ook toen Lenie al in de dertig was, waren letters voor haar soms nog een raadsel. Zoals die keer toen ze over een kapper las, die een vliegtuig had gekaapt. “Daar wilde ik wel meer over weten. Maar toen ik het artikel verderlas, kon ik die kapper niet meer in de tekst terugvinden.” De kapper bleek een kaper te zijn, Lenie had de woorden door elkaar gehaald.

Honger naar kennis
Tot die tijd had Lenie nooit door dat ze laaggeletterd was. Ze kon immers de auto pakken wanneer ze wilde. Ze ging naar de winkel voor boodschappen, kookte voor haar kinderen en kon met de pinpas betalen. En als ze iets niet begreep, dan vroeg ze anderen wel om hulp. 

Maar nadat ze over de kapper las die een kaper bleek te zijn, stapte ze naar de leerkracht van haar dochter. Want dat ze die twee woorden door elkaar had gehaald, daar begreep ze helemaal niets van. Op de school van haar dochter werd Lenie naar het roc en volwassenonderwijs doorverwezen. Lenie volgde twee jaar Nederlandse taalles. Ze kreeg een enorme honger naar kennis. Ze volgde cursussen Engels, computervaardigheden en rekenen.


Razende Reporter

Nu zet Lenie zich in als Taalambassadeur en Razende Reporter. Lenie: "Lezen geeft mij nu zoveel vrijheid. Ik laat me niet meer door mezelf beperken. En al helemaal niet door anderen”, vertelt ze in 2018 op NPO Radio 5."

Lenie

Wil je mensen als Lenie helpen? Word dan taalvrijwilliger! Er zijn in jouw buurt ook mensen die je kan helpen met lezen, schrijven of rekenen. Dat kan een-op-een, maar ook in groepen.

Het is ook heel fijn als je het verhaal van Lenie wilt delen op jouw sociale media

STICHTING ABC

Stichting Lezen & Schrijven werkt nauw samen met Stichting ABC. Stichting ABC behartigt de belangen van laaggeletterden, traint Taalambassadeurs en begeleidt ze bij hun werkzaamheden als Taalambassadeur.

Ga voor meer informatie naar www.a-b-c.nu.

Lenie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK