Jose verliet de basisschool met een redelijk basis, maar hield dat niet echt bij. “Dan ebt dat echt weg. En kunnen lezen en schrijven was ook niet echt nodig. Mijn vader en mijn man regelden alles.” In 2016 strandde haar huwelijk, verliet ze de kermis en stond ze er ineens alleen voor. “Ik belde mijn dochter soms wel vier keer per week met vragen over woorden. Als het even kon, liet ik documenten door anderen invullen.”

Eind 2017 besloot ze dat ze beter wilde leren en schrijven. Ze ging hard aan het werk en met resultaat. Vorig jaar las Jose voor het eerst zelf een boek. En vorige maand reisde ze voor het eerst alleen met de trein. “Het was als kind niet altijd makkelijk om al mee te moeten werken in het familiebedrijf. Maar mijn familie heeft me ook geleerd om nooit op te geven. Daar ben ik heel trots op.”  

TaalHeld 2018
In 2018 werd Jose genomineerd als Gelderse TaalHeld voor de TaalHeldenprijs van Stichting Lezen & Schrijven. Ze won uiteindelijk, in de categorie cursist. Ze kreeg een cheque van 2.500 euro, dit investeert ze in een project voor de aanpak van laaggeletterdheid in haar eigen gemeente.

Jose blijft doorleren. Vooral begrijpend lezen wil ze nog beter kunnen. En ze wil zelfs een diploma halen om taalcursussen te mogen geven aan laaggeletterden. “Ik heb me al opgegeven als vrijwilliger".

Jose

Wil je mensen als Jose helpen? Word dan taalvrijwilliger! Er zijn in jouw buurt ook mensen die je kan helpen met lezen, schrijven of rekenen. Dat kan een-op-een, maar ook in groepen.

Het is ook heel fijn als je het verhaal van Jose wilt delen op jouw sociale media

Stichting ABC

Stichting Lezen & Schrijven werkt nauw samen met Stichting ABC. Stichting ABC behartigt de belangen van laaggeletterden, traint Taalambassadeurs en begeleidt ze bij hun werkzaamheden als Taalambassadeur.

Ga voor meer informatie naar www.a-b-c.nu.

Jose

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK