Voor zijn werk in de gehandicaptenzorg moet Marco heel vaak met de computer werken. Marco: “Ik moet rapporteren hoe mensen de dag hebben beleefd. Alles draait in ons werk om rapporteren en computers. Als ik bijvoorbeeld dingen verkeerd verwoord, kunnen cliënten de verkeerde medicijnen krijgen. Dan kun je in heel gevaarlijke situaties terechtkomen.” 

Rond zijn veertiende haalde zijn vader hem van school. “In die tijd gold dat als je goed met je handen kon werken, je maar geld moest gaan verdienen”, vertel Marco. “Ik kwam niet goed mee op school en ging naar het speciaal onderwijs. Mijn vader deed me dus een groot plezier. Ga jij maar lekker werken, zeiden ze tegen mij.” Zijn vrouw, met wie hij sinds zijn vijftiende samen is, groeide daarin mee. Zij deed alle zaken waar lezen en schrijven voor nodig waren en ging overal mee naartoe. 

Door de mand

“Eigenlijk viel ik op een gegeven moment gewoon door de mand”, blikt hij terug. “Op een dag kwam er een jongen bij ons werken. Ik vroeg aan hem of hij voor mij iets wilde rapporteren. Hij confronteerde me en zei dat dit mijn eigen taak was.” Toen Marco uitlegde dat hij moeite had met lezen en schrijven, schoot zijn collega onverwacht te hulp. Die vertelde hem over een vriend met dezelfde problemen en daarvoor naar school ging.

Drie weken later zat Marco zelf in de schoolbanken. “Tot die tijd wist ik helemaal niet dat er een school was voor mensen zoals ik. Het was nooit bij mij opgekomen.” Sindsdien gaat er een wereld voor hem. Teletekst, de krant, Marco leest nu van alles. Daar blijft het niet bij. Omdat Marco nu kan lezen en schrijven, kan hij op het werk goed meedoen. Ook gaat hij zelfstandig naar het ziekenhuis, het gemeentehuis of de supermarkt. Marco: “Ik ben onafhankelijk geworden. Letters worden woorden en woorden worden nu zinnen, dat is zo ongelofelijk mooi.” 

Wil je mensen als Marco helpen? Word dan taalvrijwilliger! Er zijn in jouw buurt ook mensen die je kan helpen met lezen, schrijven of rekenen. Dat kan een-op-een, maar ook in groepen. 

Het is ook heel fijn als je mensen via jouw sociale media wilt wijzen op www.ikwilleren.nl. 

Stichting ABC

Stichting Lezen & Schrijven werkt nauw samen met Stichting ABC. Stichting ABC behartigt de belangen van laaggeletterden, traint Taalambassadeurs en begeleidt ze bij hun werkzaamheden als Taalambassadeur.

Ga voor meer informatie naar www.a-b-c.nu.

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK