Scheiding
Als negentienjarige vluchtte Gormah in 1994 samen met haar man en kinderen vanuit het West-Afrikaanse Liberia naar Nederland. "Mijn man regelde alles voor mij, ik hoefde alleen maar voor de kinderen te zorgen", zegt ze. Maar van die man ging ze acht jaar later scheiden. Pas toen bleek hoe lastig het was dat ze niets in het Nederlands begreep. Van de scheidingspapieren begreep ze weinig. En haar ex-man bleek haar ook nog eens een formulier te hebben laten ondertekenen voor een lening van 50.000 euro. Ze kreeg diepe schulden, die ze nu zelf terug moest betalen. Ze besloot dat het zo niet langer kon doorgaan en meldde zich bij het ROC in Almere aan. Daar krijgt de van oorsprong West-Afrikaanse nu twee keer per week les. En dat werkt, want ze kan weer van alles, zoals autorijden. Want ook daarvoor moet je Nederlands kunnen, bijvoorbeeld tijdens het rijden om de borden te lezen. 

Ziek
Toen ze twee jaar geleden borstkanker kreeg, voelde ze zich niet meer zo eenzaam als in de periode na haar scheiding. Gormah kon nu immers zelf alles begrijpen, zoals de mails van de artsen over haar operatie. Haar kinderen hoefden niet langer voor haar te vertalen. Een donkere periode, maar wel ze blikt er met een glimlach op terug. "Het is heel erg om afhankelijk te zijn", zegt Gormah. "Om niet te begrijpen wat voor mij wordt besloten. Ik wil alles kunnen begrijpen, ik wil mijn eigen leven kunnen bepalen en dat lukt me prima."

De verhalen in de rubriek MijnVerhaal zijn eerder, soms in aangepaste vorm, gepubliceerd op de site van Stichting Lezen & Schrijven.

Gormah Dade

Razende Reporter

Nu is Gormah een van de eerste razende reporters voor de Week van de Alfabetisering. Als razende reporter wil Gormah graag meehelpen anderen hun verhaal te laten vertellen om zo te inspireren en andere laaggeletterden in beweging te brengen. Zelf weet ze hoe belangrijk het is om niet afhankelijk te zijn van anderen, om niet te kunnen lezen en schrijven. 

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK