Hendrik

"Ik heb altijd op speciale praktijkscholen gezeten. Daar leerde je heel goed met je handen werken, maar de theorie bleef achter. Met lezen en schrijven kwamen we niet veel verder dan de boom-roos-vis-leesplankjes.

Doordat ik niet op mijn mondje ben gevallen, heb ik me altijd wel kunnen redden met mijn taalachterstand. Toen ik op mezelf ging wonen. Toen kon ik de brieven niet lezen, en realiseerde ik me dat ik terug naar school moest."

Door taalles zie ik wat ik gemist heb
"Pas toen ik de opleiding volgde, zag ik wat ik al die jaren gemist had. In de supermarkt waar ik werk, kon ik ineens alle aanbiedingen lezen en met televisiekijken kon ik de ondertiteling volgen. Voor die tijd maakte ik zelf een verhaal bij het beeld. Ik ben daardoor trouwens wel heel visueel ingesteld. Als er een continuïteitsfout in een film zit, zie ik die meteen.

Aan huiswerk maken heb ik altijd een hekel gehad, maar nu zag ik daar voor het eerst het nut van in. Ik weet dat ik het lezen en schrijven goed moet bijhouden, want anders loop je de kans dat het weer wegzakt. Daarom schrijf ik e-mailtjes, brieven en kaartjes. Ik ben ook voorzitter geworden van de stichting ABC, en kan zo mijn verhaal vertellen op praktijkscholen van nu. In mijn functie als voorzitter, moet ik ook schrijven en agendapunten voorlezen. Dat doe ik inmiddels zonder problemen."

Mbo-opleiding
"Na de opleiding Nederlands bood mijn werk me een mbo-opleiding verkooptechnieken aan. Het diploma daarvan heb ik inmiddels op zak. Stukje bij beetje klim ik hogerop in het bedrijf. Hopelijk schop ik het ooit tot leidinggevende."

Als vader zie ik het belang nu meer
"Vorig jaar ben ik vader geworden. Ook een moment waarop ik inzag hoe belangrijk het is om goed te kunnen lezen en schrijven. Toen mijn vrouw zwanger was, heb ik het boek 'Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt' van Kluun in twee dagen uitgelezen. En straks kan ik mijn dochter voorlezen en leren schrijven. Ik ga er alles aan doen dat zij beter taalonderwijs krijgt dan ik destijds!"


De verhalen in de rubriek MijnVerhaal zijn soms, in aangepaste vorm, eerder gepubliceerd op de site van Stichting Lezen & Schrijven.

Stichting ABC

Stichting Lezen & Schrijven werkt nauw samen met Stichting ABC. Stichting ABC behartigt de belangen van laaggeletterden, traint Taalambassadeurs en begeleidt ze bij hun werkzaamheden als Taalambassadeur.

Ga voor meer informatie naar www.a-b-c.nu.

Hendrik

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK