Mijn Verhaal

Ik wil mijn hart kunnen volgen

- Jeen Hofstra

Jeen Hofstra uit het Friese Gorredijk werd vroeger op school voor dom aangezien. Toen hij ging werken, bleef hij problemen met lezen en schrijven houden. Maar toen Jeen een nieuwe baan wilde, besefte hij dat hij daarvoor taalles nodig had. 

> Lees het verhaal van Jeen

Ik reisde voor het eerst alleen met de trein!

- Jose Brunselaar

Jose werkte vanaf haar zevende mee in het bedrijf van haar familie. Een kleine kermis waarmee ze door heel Nederland reisden. “Ik haalde kaartjes op bij de draaimolen. Op mijn veertiende had ik al een eigen oliebollenkraam." Dat had veel effect op haar educatie.

> Lees het verhaal van Jose

Mijn Verhaal
Mijn Verhaal

Niemand wist van mijn laaggeletterdheid, zelfs mijn vrouw niet

- Hans Kasser

Hans had ooit zijn eigen bouwbedrijf en had bijna vijftig mensen in dienst. Zijn boekhouding liet hij over aan een accountant en bestellingen deed hij via de telefoon. Totdat hij van alle spanningen in een burn-out terecht kwam.

> Lees het verhaal van Hans

Ik kan weer over mijn eigen leven beslissen

- Gormah Dade 

Gormah kwam ruim twintig jaar geleden vanuit Liberia naar Nederland. Hier hoefde ze alleen voor haar kinderen te zorgen, haar man regelde verder alles. Totdat ze van hem ging scheiden. Niet alleen begreep ze niets van de scheidingspapieren, ze bleek ook nog eens een formulier te hebben ondertekend voor een lening van 50.000 euro. 

> Lees het verhaal van Gormah

Mijn Verhaal
Mijn Verhaal

Als ik nu iets niet begrijp, dan vraag ik het gewoon

- Amy Visscher

Amy (44) had veel moeite met lezen en schrijven. Zijn vrouw motiveerde hem om het te gaan leren. Nu leest en schrijft hij beter dan ooit. "Maar de ondertiteling op tv gaat me nog steeds iets te snel."

> Lees het verhaal van Amy

Ik kreeg rapportcijfers waarvoor ik me diep schaamde. Het leek wel de voetbaltoto …

- Jeroen Rosbender

Jarenlang was Jeroen laaggeletterd. Twee jaar geleden zag hij een vriend van vroeger op tv die vertelde over het aanpakken van zijn laaggeletterdheid. Toen trok Jeroen de stoute schoenen aan en ging taalonderwijs volgen.

> Lees het verhaal van Jeroen

Mijn Verhaal
Mijn Verhaal

IK ZOCHT HULP TOEN IK LAS OVER EEN KAPPER DIE EEN VLIEGTUIG KAAPTE

- Lenie Valk

Lenie was nooit goed met letters, maar wist wel haar diploma voor de huishoudschool en kappersschool te halen. Toen ze een keer over een kapper las die een vliegtuig had gekaapt, ondernam ze actie. Want die kapper bleek een kaper te zijn.

> Lees het verhaal van Lenie

Op mijn 45e heb ik het alfabet geleerd

- Rob Weijers

Zijn hele leven sjoemelde Rob Weijers met lezen en schrijven. Zijn vrouw ving heel veel voor hem op. Nachtenlang lag hij wakker, bang dat iemand achter zijn geheim kwam. Nu heeft Rob een missie: zijn verhaal met anderen te delen.

> Lees het verhaal van Rob

Mijn Verhaal
Mijn Verhaal

"Ik wist niet dat er een school was voor mensen zoals ik."

- Marco Zeeman

Om hulp vragen, dat durft niet iedereen. En juist door dat niet te doen, kom je pas echt in de problemen, weet Marco Zeeman (52). Pas op zijn 46e zocht hij hulp voor zijn laaggeletterdheid. Tot die tijd ging hij schrijven en lezen uit de weg.

> Lees het verhaal van Marco

Het gaat erom dat je doorzet

- Jasper Harmes

Jasper kon zich vroeger moeilijk concentreren. Op de middelbare school kreeg hij snel een achterstand. Toen zijn moeder overleed, werd hij rebels. Pas veel later door de breuk met zijn vriendin werd hij op zijn 34e geconfronteerd met zijn taalachterstand. Hij begreep de brieven van de notaris niet. Nu krijgt hij les van een taalvrijwilliger.

> Lees het verhaal van Jasper

Mijn Verhaal
Mijn Verhaal

Als mensen je handschrift zien, zetten ze je gelijk in een bepaalde hoek 

Irma van Leerdam

Irma kon als kind al niet goed meekomen met haar klas. Later, toen ze werkte en twee opleidingen deed, vroeg ze anderen haar te helpen met het maken van haar verslagen. Ze gebruikte luister- in plaats van leesboeken. Ze wist zich te redden totdat Irma zonder baan kwam te zitten en sollicitatiebrieven moest schrijven. 

> Lees het verhaal van Irma

Mijn wereld is zoveel groter

- Jos Niels

Op zijn vijfde, kreeg Jos een ongeluk met zijn oog. Op school liep hij hierdoor een achterstand op, die hij niet meer wist in te halen. Dan riep zijn leraar: stratenmakers zijn ook nodig. Jaren later startte Jos zijn eigen bloemenzaak, ondanks zijn taalproblemen. Met smoesjes wist hij zijn laaggeletterdheid te verbloemen en gebruikte afkortingen bij bestellingen. En toen eenmaal de computer kwam, was dat een ramp. Met lood in zijn schoenen nam hij op zijn vijftigste taalles. Nu heeft hij een boek over zijn leven geschreven.

> Lees het verhaal van Jos

Mijn Verhaal
Mijn Verhaal

Ik ben voor duizenden euro’s opgelicht 

- Johan Stets

Johan bleef op de lagere school twee keer zitten en werd vaak thuisgehouden om te helpen in de huishouding. Later liet hij brieven, boetes en aanmaningen van de bank en de Belastingdienst liggen omdat hij ze niet kon lezen. Totdat hij erachter kwam dat hij werd opgelicht.

> Lees het verhaal van Johan

Mensen die niet kunnen lezen, doen het niet expres 

- Linda Kuijpers

Linda is 26 jaar en woont in Wijchen met haar man en twee zoons. De derde is op komst. Ze heeft moeite met lezen, volgt ruim vier jaar taalles via het roc en ze is Taalambassadeur.

> Lees het verhaal van Linda

Mijn Verhaal
Mijn Verhaal

Ik kan nu mijn dochter voorlezen en leren schrijven

- Hendrik de Kubber

Hendrik werkte altijd met zijn handen en werd daarom niet vaak geconfronteerd met zijn taalprobleem. Totdat hij op zichzelf ging wonen. Ineens vielen er brieven op de deurmat die hij niet kon ontcijferen. 

> Lees het verhaal van Hendrik

Ik kan weer voor mezelf opkomen

- Vera Moet

Vera hoorde een groot deel van haar leven dat ze dom was. Op de basisschool zat ze achterin. Toen ze zestien was, werd ze door haar moeder van school gehaald om te gaan werken. Brieven belandden altijd in de prullenbak, want daar begreep ze niets van. Totdat ze diepe schulden kreeg.

> Lees het verhaal van Vera

Mijn Verhaal
Mijn Verhaal

Ik heb nu een huis en ben gezond

- Dicky Gingnagel

Elke dag ging Dicky met lood in zijn schoenen naar zijn werk. Bang om rapporten te moeten schrijven. Maar juist door een oplettende collega, werd de dialoog geopend. Dicky gaf toe dat hij een taalprobleem had. Niet veel later ondernam hij actie. Sindsdien is hij uit de schulden, heeft hij een huis en is hij veel gezonder.

> Lees het verhaal van Dicky

Ik voel me weer op mijn gemak bij de huisarts

- Leen van der Oever

Leen ging altijd met trillende handen naar de huisarts. Als hartpatiënt slikte hij wel tien pillen per dag, maar hij begreep niets van de bijsluiter. Hoe moest hij dat aan zijn huisarts vertellen? Nu geeft hij huisartsen tips hoe zij laaggeletterdheid bespreekbaar kunnen maken. 

> Lees het verhaal van Leen

Mijn Verhaal

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK