MijnVerhaal

Het was niet zo dat ik helemaal niet kon lezen en schrijven, maar ik was er heel slecht in.

- Hans Kasser

Hans Kasser had ooit zijn eigen bouwbedrijf en had bijna vijftig mensen in dienst. Zijn boekhouding liet hij over aan een accountant en bestellingen deed hij via de telefoon. ‘Niemand wist van mijn laaggeletterdheid, zelfs mijn vrouw niet.’ Totdat hij van alle spanningen in een burn-out terecht kwam.

> lees verder

Mensen die niet kunnen lezen, doen het niet expres 

- Linda Kuijpers

Linda Kuijpers is 26 jaar en woont in Wijchen met haar man en twee zoons. De derde is op komst. Ze heeft moeite met lezen, volgt ruim vier jaar taalles via het ROC en ze is Taalambassadeur.

> lees verder

MijnVerhaal
MijnVerhaal

Als mensen je handschrift zien, zetten ze je gelijk in een bepaalde hoek 

Irma van Leerdam

Irma van Leerdam (50) kon als kind al niet goed meekomen met haar klas. Later, toen ze werkte en twee opleidingen deed, vroeg ze anderen haar te helpen met het maken van haar verslagen. Ze gebruikte luister- in plaats van leesboeken. Ze wist zich te redden totdat Irma zonder baan kwam te zitten en sollicitatiebrieven moest schrijven. 

> lees verder

Mijn wereld is zoveel groter

- Jos Niels

Op zijn vijfde, kreeg Jos Niels (68) een ongeluk met zijn oog. Op school liep hij hierdoor een achterstand op, die hij niet meer wist in te halen. Dan riep zijn leraar: stratenmakers zijn ook nodig. Jaren later startte Jos zijn eigen bloemenzaak, ondanks zijn taalproblemen. Met smoesjes wist hij zijn laaggeletterdheid te verbloemen en gebruikte afkortingen bij bestellingen. En toen eenmaal de computer kwam, was dat een ramp. Met lood in zijn schoenen nam hij op zijn 50e taalles. Nu heeft hij een boek over zijn leven geschreven.

> lees verder

MijnVerhaal
MijnVerhaal

Ik ben voor duizenden euro’s opgelicht 

- Johan Stets

Johan Stets (68) bleef op de lagere school twee keer zitten en werd vaak thuisgehouden om te helpen in de huishouding. Later liet hij brieven, boetes en aanmaningen van de bank en de Belastingdienst liggen omdat hij ze niet kon lezen. Totdat hij erachter kwam dat hij werd opgelicht.

> lees verder

Het gaat erom dat je doorzet

- Jasper Harmes

Jasper Harmes (35) kon zich vroeger moeilijk concentreren. Op de middelbare school kreeg hij snel een achterstand. Toen zijn moeder overleed, werd hij rebels. Pas veel later door de breuk met zijn vriendin werd hij op zijn 34e geconfronteerd met zijn taalachterstand. Hij begreep de brieven van de notaris niet. Nu krijgt hij les van een taalvrijwilliger.

> Lees verder 

MijnVerhaal
MijnVerhaal

Ik heb nu een huis en ben gezond

- Dicky Gingnagel

Elke dag ging Dicky met lood in zijn schoenen naar zijn werk. Bang om rapporten te moeten schrijven. Maar juist door een oplettende collega, werd de dialoog geopend. Hij gaf toe dat hij een taalprobleem had. Niet veel later ondernam hij actie. Sindsdien is hij uit de schulden, heeft hij een huis en is hij veel gezonder.

> Lees verder

Ik kan weer voor mezelf opkomen

- Vera Moet

Vera Moet (63) hoorde een groot deel van haar leven dat ze dom was. Op de basisschool zat ze achterin. Toen ze zestien was, werd ze door haar moeder van school gehaald om te kunnen werken. Brieven belanden altijd in de prullenbak, want daar begreep ze niets van. Totdat ze diepe schulden kreeg.

> Lees verder

MijnVerhaal
MijnVerhaal

Ik voel me weer op mijn gemak bij de huisarts

- Leen van der Oever

Leen van der Oever (63) ging altijd met trillende handen naar de huisarts. Als hartpatiënt slikte hij wel tien pillen per dag, maar hij begreep niets van de bijsluiter. Hoe moest hij dat aan zijn huisarts vertellen? Nu geeft hij huisartsen tips hoe zij laaggeletterdheid bespreekbaar kunnen maken. 

> Lees verder

Ik kan weer over mijn eigen leven beslissen

- Gormah Dade 

Gormah Dade kwam ruim twintig jaar geleden vanuit Liberia naar Nederland. Hier hoefde ze alleen voor haar kinderen te zorgen, haar man regelde verder alles. Totdat ze van hem ging scheiden. Niet alleen begreep ze niets van de scheidingspapieren, ze bleek ook nog eens een formulier te hebben ondertekend voor een lening van 50.000 euro. 

> lees verder

MijnVerhaal
MijnVerhaal

Ik kan nu mijn dochter voorlezen en leren schrijven

- Hendrik de Kubber

Hendrik werkte altijd met zijn handen en werd daarom niet vaak geconfronteerd met zijn taalprobleem. Totdat hij op zichzelf ging wonen. Ineens vielen er brieven op de deurmat die hij niet kon ontcijferen. 

> lees verder

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK