Aandacht voor laaggeletterdheid

Nederland telt 2,5 miljoen volwassenen die niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook problemen met digitale vaardigheden. Met grote gevolgen op het gebied van geldwerkgezondheid en gezinsleven. Laaggeletterdheid is groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.


Week van de Alfabetisering
Om landelijk aandacht te vragen en het taboe te doorbreken organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we (samen) kunnen doen. Van 3 t/m 9 september 2018 kwamen in het hele land zo'n 1.000 bibliotheken, gemeenten, bedrijven, ziekenhuizen, scholen en bijna 80.000 mensen in actie voor een geletterd Nederland, zodat meer mensen de kans krijgen om te leren lezen, schrijven, rekenen en om te gaan met de computer. Wat een week was het! 

Wil je structureel meedoen?

Het probleem van laaggeletterdheid stopt helaas niet na de Week van de Alfabetisering. Hiervoor is een structurele aanpak nodig, waarbij we iedereen, van overheden, politiek, werkgevers tot aan bibliotheken oproepen mee te werken. Wil jij ook bijdragen aan een structurele oplossing? Dat kan! We hebben een aantal opties op een rij voor je gezet:

  • Word taalvrijwilliger. Wil je echt het verschil maken en iemand in jouw omgeving een stapje verder helpen met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met computer en telefoon? Word taalvrijwilliger!
  • Word partner van ondersteuningsprogramma Taal voor het Leven. Werk je bij een bedrijf of organisatie en wil je daar laaggeletterdheid onder de aandacht brengen? Doe mee met ons programma Taal voor het Leven. 
  • Organiseer een taalcursus. Wil je binnen jouw bedrijf medewerkers opleiden om laaggeletterdheid te herkennen of ervoor zorgen dat het taalniveau van medewerkers omhoog gaat? Neem dan contact op met een taalcoördinator in jouw regio.
  • Zet een taalnetwerk op. Hoe meer mensen betrokken zijn bij laaggeletterdheid, hoe meer impact er is. Ga daarom in jouw omgeving op zoek naar partners met wie je een netwerk op kunt zetten. Organiseer lezingen, cursussen of andere activiteiten en zet samen laaggeletterdheid op de kaart.
  • Doe een gift. Met een gift kun je een bijdrage leveren aan het helpen van mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer.
  • Volg ons op social media en deel onze berichten. Zo maak je je jouw omgeving bewust van laaggeletterdheid. Volg ons op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Wil je meer informatie of heb je een ander idee? Neem dan vooral contact met ons op via info@lezenenschrijven.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK