Schrijf een gedicht en win kaarten voor de Efteling

Scholen en gezinnen die tijdens de Week van de Alfabetisering een activiteit organiseerden, konden ook meedoen aan de Efteling-gedichtenwedstrijd. Als ze een gedicht schreven en indienden beginnend met 'Als ik van letters woorden maak...', maakten ze kans op Efteling-kaarten voor het hele gezin of de hele klas!

De winnaars zijn op zondag 9 september bekendgemaakt door Roodkapje in het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Efteling

Wat is laaggeletterdheid?

Laaggeletterdheid is een term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen niet het eindniveau vmbo of niveau mbo-2/3. In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond bent dan geletterde mensen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan en je hebt minder grip op je geldzaken en gezondheid. Er rust een groot taboe op de problematiek; mensen durven er vaak niet voor uit te komen en zoeken geen hulp. Laaggeletterdheid maakt mensen daardoor erg kwetsbaar. 

Waarom een gedicht over laaggeletterdheid?

Poëzie is spelen met taal. Gedichten zijn vaak kort en krachtig. Ze zetten aan tot nadenken en stimuleren creativiteit. Vaak worden complexe gevoelens besproken in toegankelijke taal. Er staat bijna altijd iets in om over door te praten. Door het lezen, bespreken en schrijven van gedichten, komen kinderen en volwassenen spelenderwijs met bijzondere en beeldende taal in aanraking. Een gedicht hoeft niet per se te rijmen. Gedachten en gevoelens worden geuit met woorden die mooi klinken en waar je over na moet denken. Ook een complex onderwerp als laaggeletterdheid leent zich goed om in een gedicht te bespreken. Gevoelens van schaamte krijgen in een gedicht ruimte, waarbij taboes worden doorbroken.

Groot aantal kinderen loopt risico

Laaggeletterdheid raakt ook kinderen. Kinderen die opgroeien in gezinnen met laaggeletterde ouders presteren minder goed op school dan kinderen die opgroeien in hooggeletterde gezinnen. Kinderen groeien op in een taalarme omgeving, omdat er thuis minder wordt voorgelezen. Dit terwijl de kans dat een kind uitgroeit tot lezer vijf keer zo groot is als de ouders een actieve leesopvoeding geven. Bijna 18% van de 15-jarigen in Nederland loopt het risico om op latere leeftijd laaggeletterd te worden. 

Kom samen met ons in actie!

Zet tijdens de Week van de Alfabetisering samen met ons laaggeletterdheid op de kaart! Doe mee en organiseer een boekenmarkt of bijvoorbeed een voorleesmiddag. Wanneer je jouw activiteit aanmeldt, ontvang je een campagnetoolkit met posters, flyers en de dichtbundel DICHTER.

Tips voor scholen 

Heb je behoefte aan tips voor activiteiten die je tijdens de Week van de Alfabetisering op school kunt organiseren? We hebben ze speciaal voor je op een rij gezet.

Bekijk de tips > 

Efteling

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK