Taal kan heel leuk zijn. Dat weten muzikanten René Karst (ambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven) en Carola Smit maar al te goed. Ze toeren ook dit jaar weer langs theaters met hun succesvolle voorstelling Letter voor Letter over laaggeletterdheid en de schoonheid van taal.

Geïnspireerd? Kijk of er artiesten in jouw buurt zijn die een voorstelling of presentatie over taal willen geven. Dat kunnen dichters, zangers, schrijvers, acteurs en cabaretiers zijn. Maak het jezelf niet te moeilijk: nodig artiesten uit voor pop-up optredens in het centrum van jouw stad of dorp, waarbij schrijvers of dichters uit eigen werk voordragen. Met zulke optredens benadruk je het belang en de schoonheid van taal en kun je na afloop het onderwerp laaggeletterdheid bespreekbaar maken. Vergeet ook niet de weg naar taalhuizen te wijzen.
 

Samen kijken naar een film over taal

Lezen komt op allerlei manieren terug in bekende films. Organiseer daarom een gezellige filmavond in de bibliotheek of in een film- of buurthuis bij jou in de buurt. De avond kun je openen met een korte voorbespreking of inleiding met bijzondere gasten. Filmtips: "The Reader", "I, Daniel Blake" of "Buitenspel", waarin mensen die moeite hebben met lezen en schrijven een gezicht krijgen, gerelateerde problematiek wordt besproken en het taboe op het onderwerp wordt doorbroken.

Let op: hou rekening met filmrechten. Via deze link kan je een licentie kopen om een film te vertonen in een gezelschap. De film "Buitenspel" (duur: 10 minuten) kun je overigens rechtenvrij vertonen, mits je de bron vermeldt. 

Herkennen & doorverwijzen

Natuurlijk kun je een bijeenkomst ook binnen de muren van de school waar je lesgeeft of het bedrijf waar je werkt organiseren. Organiseer op school een informatiemiddag voor leerkrachten over laaggeletterdheid bij ouders van schoolgaande kinderen, en vraag aandacht voor het herkennen & doorverwijzen van laaggeletterde ouders. Ook op de werkvloer komt laaggeletterdheid voor, maar liefst 740 duizend werknemers in Nederland zijn laaggeletterd. Stimuleer betrokkenheid bij leidinggevenden bij het onderwerp, zet in op het herkennen van laaggeletterdheid op de werkvloer en onderzoek hoe je als werkgever medewerkers richting geletterdheid kunt begeleiden.
 

Symposium over laaggeletterdheid

Wil je jouw activiteit de nodige verdieping geven om kennis te delen en taalnetwerken in de aanpak van laaggeletterdheid te versterken? Organiseer een debat of symposium met deskundigen, bijvoorbeeld over de relatie tussen laaggeletterdheid en schuldenproblematiek. Of presenteer een onderzoek en laat ervaringsdeskundigen aan het woord. Wil je interactie met je publiek? Organiseer dan workshops over eenvoudig communiceren of een paneldiscussie over hoe je als gemeente tot een duurzame aanpak van laaggeletterdheid kunt komen.


Campagnetoolkits

Om je te helpen in de organisatie en aankleding van jouw taal- of rekenactiviteit sturen we je een gratis actiepakket toe met onder andere posters, flyers, herkenningswijzers en pennen. Ook zullen wij op de website diverse materialen als download aanbieden, zoals templates voor uitnodigingen, persberichten en presentaties.

Volle zalen

Hoe ontvang je het actiepakket?

Bij het aanmelden van jouw activiteit kun je aangeven of je een actiepakket wilt ontvangen. Deze sturen we je kosteloos toe. De pakketten worden vanaf juni om de week naar deelnemers verstuurd.


Vragen?

Heb je een vraag over de activiteit Volle zalen? Stuur ons dan gerust een mailtje.

STAPPENPLAN VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN ACTIVITEIT

Stap 1: Prik een datum tijdens de Week van de Alfabetisering, zodat we samen door het hele land aandacht vragen voor laaggeletterdheid. 

Stap 2: Bepaal de locatie van de activiteit.

Stap 3: Meld jouw activiteit aan op onze website. Je komt dan op de kaart én kunt gratis materialen bij ons bestellen. 

Stap 4: Bestel campagnematerialen ter promotie en aankleding van jouw activiteit. Dit kun je doen bij het aanmelden van jouw activiteit. Per categorie maken we passende toolkits, die wij je deze zomer toesturen.

Stap 5: Nodig mensen uit! Stuur relaties op tijd een mooie uitnodiging en vraag hen de datum alvast in hun agenda te zetten. Gebruik ook sociale media, nieuwsbrieven en huis-aan-huisbladen om jouw activiteit bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.

Stap 6: Start met de organisatie van de activiteit. Elke activiteit vraagt natuurlijk om een andere organisatie. Denk aan het regelen van sprekers, catering, techniek, een fotograaf en het opstellen van een draaiboek.

Stap 7: Nodig lokale, regionale of zelfs landelijke media om aanwezig te zijn bij jouw activiteit. Bijvoorbeeld door een persbericht uit te sturen.

Stap 8: Samen met vele honderden andere bedrijven en organisaties kom jij tijdens de Week van de Alfabetisering in actie voor een geletterd Nederland. Geniet van deze bijzondere week en wees trots op jouw bijdrage!

Stap 9: Deel verhalen, foto’s en/of video’s op jouw website, nieuwsbrief en sociale media! Maak hierbij gebruik van #SamenSterker

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK