Op straat, op de werkvloer, op websites, in het ziekenhuis en in de supermarkt, overal is taal. Benieuwd hoe vriendelijk jouw stad of dorp is voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven? Ga samen met een ervaringsdeskundige de straat op en wandel langs de talloze verkeersborden, informatiezuilen en straatnaambordjes. (Voormalig) laaggeletterden weten als geen ander weten hoe lastig taal kan zijn en kunnen zo laten zien waar de moeilijkheden liggen. Leuk om te doen: maak hier een foto of videoverslag van en deel deze online, zodat anderen uit jouw stad of dorp weten waar de taalmoeilijkheden liggen.
 

Van A naar B in een ziekenhuis of in de supermarkt

Wil je weten hoe taalvriendelijk een specifiek gebouw in jouw gemeente is? Nodig dan een ervaringsdeskundige als mystery guest uit in jouw ziekenhuis, bibliotheek of supermarkt. Geef de ervaringsdeskundige een opdracht mee om van punt A naar B te komen. Weet een laaggeletterde bijvoorbeeld de afdeling oncologie in een ziekenhuis te vinden? En weet hij of zij alle ingrediënten van een recept bij elkaar te zoeken in de supermarkt? De ervaringsdeskundige kan zijn of haar bevindingen naderhand met jullie delen en advies geven over het toegankelijk maken van de bewegwijzering voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.
 

Websites, brieven en brochures: voor iedereen te begrijpen

Toegankelijkheid van dienstverlening gaat verder dan taal op straat en in gebouwen. Denk aan de websites, flyers, posters en andere informatiematerialen waarmee bedrijven en organisaties mensen informeren. Is de website van jouw gemeente bijvoorbeeld voor laaggeletterden te begrijpen? En maken woningcorporaties, verzekeringen en uitkeringsinstanties gebruik van eenvoudige taal in hun communicatie? Ook hierin kan een ervaringsdeskundige om advies worden gevraagd. 


Campagnetoolkits

Om je te helpen in de organisatie en aankleding van jouw taal- of rekenactiviteit sturen we je een gratis actiepakket toe met onder andere posters, flyers, herkenningswijzers en pennen. Ook zullen wij op de website diverse materialen als download aanbieden, zoals schrijfwijzers eenvoudige taal en kunnen wij eventueel bemiddelen bij het vinden van een ervaringsdeskundige. 

Van A naar B

Hoe ontvang je het actiepakket?

Bij het aanmelden van jouw activiteit kun je aangeven of je een actiepakket wilt ontvangen. Deze sturen we je kosteloos toe. De pakketten worden vanaf juni om de week naar deelnemers verstuurd.

Vragen?

Heb je een vraag over de activiteit Van A naar B? Stuur ons dan gerust een mailtje.


STAPPENPLAN VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN ACTIVITEIT

Stap 1: Prik een datum tijdens de Week van de Alfabetisering, zodat we samen door het hele land aandacht vragen voor laaggeletterdheid. 

Stap 2: Bepaal de locatie van de activiteit.

Stap 3: Meld jouw activiteit aan op onze website. Je komt dan op de kaart én kunt gratis materialen bij ons bestellen. 

Stap 4: Bestel campagnematerialen ter promotie en aankleding van jouw activiteit. Dit kun je doen bij het aanmelden van jouw activiteit. Per categorie maken we passende toolkits, die wij je deze zomer toesturen.

Stap 5: Nodig mensen uit! Stuur relaties op tijd een mooie uitnodiging en vraag hen de datum alvast in hun agenda te zetten. Gebruik ook sociale media, nieuwsbrieven en huis-aan-huisbladen om jouw activiteit bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.

Stap 6: Start met de organisatie van de activiteit. Elke activiteit vraagt natuurlijk om een andere organisatie. Denk aan het regelen van sprekers, catering, techniek, een fotograaf en het opstellen van een draaiboek.

Stap 7: Nodig lokale, regionale of zelfs landelijke media om aanwezig te zijn bij jouw activiteit. Bijvoorbeeld door een persbericht uit te sturen.

Stap 8: Samen met vele honderden andere bedrijven en organisaties kom jij tijdens de Week van de Alfabetisering in actie voor een geletterd Nederland. Geniet van deze bijzondere week en wees trots op jouw bijdrage!

Stap 9: Deel verhalen, foto’s en/of video’s op jouw website, nieuwsbrief en sociale media! Maak hierbij gebruik van #SamenSterker

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK