Je kunt taal op verschillende manieren tijdens een lunch naar voren laten komen. Kies bijvoorbeeld voor lettervermicelli, bak een cake in de vorm van een letter, dek de tafel met servetten met daarop een gedicht, of vraag alle collega’s een gerecht te maken met een andere letter, zoals Appelflap, Bitterbal, Chocoladetaart, etc. Vergeet niet het thema van je lunch op menukaarten te benadrukken, waarop je bepaalde ingrediënten bijvoorbeeld uitlegt.


Taalquiz tijdens de lunch

Taal kun je tijdens een lunch ook terug laten komen door een spreker uit te nodigen. Nodig op je werk een ervaringsdeskundige uit en laat hem of haar over zijn ervaringen met lezen en schrijven vertellen. Of nodig iemand uit die kan vertellen over het belang van toegankelijke dienstverlening voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Want hoe kun je als bedrijf of organisatie de communicatie vereenvoudigen?


Taalquiz tijdens de vrijdagmiddagborrel

Hou je liever van een borrel? Organiseer dan een vrijdagmiddagborrel in combinatie met een interactieve taalquiz. Wie weet zonder de verpakking te lezen wat gezonder is: een worteltaart of slagroomtaart? En kun je beter appelsap drinken of toch voor een colaatje kiezen? De winnaar krijgt een mooi kookboek! Of nodig een schrijver uit voor een informele boekbespreking op je werk of in een café, waarna jullie samen in gesprek gaan. Zo wordt taal leuk en toegankelijk.


Campagnetoolkits

Om je te helpen in de organisatie en aankleding van jouw taal- of rekenactiviteit sturen we je een gratis actiepakket toe met onder andere posters, flyers, herkenningswijzers en pennen. Ook zullen wij op de website diverse materialen als download aanbieden, zoals voorbeeldvragen voor een taalquiz en een digitale taalquiz voor groepen van Kahoot. Tip: maak jou letterlunch nog specialen en print onze speciale campagne placemat

Letterlunch

Hoe ontvang je het actiepakket?

Bij het aanmelden van jouw activiteit kun je aangeven of je een actiepakket wilt ontvangen. Deze sturen we je kosteloos toe. De pakketten worden vanaf juni om de week naar deelnemers verstuurd.

Vragen?

Heb je een vraag over de activiteit Letterlunch? Neem dan contact met ons door een e-mail te sturen naar info@weekvandealfabetisering.nl


STAPPENPLAN VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN ACTIVITEIT

Stap 1: Prik een datum tijdens de Week van de Alfabetisering, zodat we samen door het hele land aandacht vragen voor laaggeletterdheid. 

Stap 2: Bepaal de locatie van de activiteit.

Stap 3: Meld jouw activiteit aan op onze website. Je komt dan op de kaart én kunt gratis materialen bij ons bestellen. 

Stap 4: Bestel campagnematerialen ter promotie en aankleding van jouw activiteit. Dit kun je doen bij het aanmelden van jouw activiteit. Per categorie maken we passende toolkits, die wij je deze zomer toesturen.

Stap 5: Nodig mensen uit! Stuur relaties op tijd een mooie uitnodiging en vraag hen de datum alvast in hun agenda te zetten. Gebruik ook sociale media, nieuwsbrieven en huis-aan-huisbladen om jouw activiteit bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.

Stap 6: Start met de organisatie van de activiteit. Elke activiteit vraagt natuurlijk om een andere organisatie. Denk aan het regelen van sprekers, catering, techniek, een fotograaf en het opstellen van een draaiboek.

Stap 7: Nodig lokale, regionale of zelfs landelijke media om aanwezig te zijn bij jouw activiteit. Bijvoorbeeld door een persbericht uit te sturen.

Stap 8: Samen met vele honderden andere bedrijven en organisaties kom jij tijdens de Week van de Alfabetisering in actie voor een geletterd Nederland. Geniet van deze bijzondere week en wees trots op jouw bijdrage!

Stap 9: Deel verhalen, foto’s en/of video’s op jouw website, nieuwsbrief en sociale media! Maak hierbij gebruik van #SamenSterker

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK