Ruim één op de tien kinderen verlaat de basisschool met onvoldoende taalbeheersing. Lezen is daarom erg belangrijk voor het ontwikkelen van taalbesef en het verbreden van de woordenschat. Maak van lezen een pleziertje, zodat kinderen van jongs af aan al leren hoe leuk taal is. En het fijne is: voorlezen kan overal. Op schoot bij oma of opa en in een knusse voorleeshoek in de bibliotheek of op school.


Inspireer met verhalen

Voorlezen is niet alleen voor kinderen belangrijk. Ook volwassenen kunnen geïnspireerd raken, bijvoorbeeld door bekende en onbekende schrijvers en dichters uit hun werk te laten voorlezen. Vraag de schrijver wat schrijven en lezen voor hem of haar betekent en inspireer daarmee anderen.


Voorleesroute

Lezen wordt pas echt leuk, als het verhaal raakt. Dat begint bij een goed boek. Stem het boek of verhaal af op je publiek, zodat het boek aansluit op de belevingswereld van je publiek. Misschien speelt er wel een heel actueel thema in je dorp of stad. Kies dan een boek hierover uit en nodig sprekers uit. Of organiseer een voorleesroute, waarbij op verschillende locaties door verschillende schrijvers uit eigen werk wordt voorgelezen.

Voor kinderen geldt hetzelfde: probeer aan te sluiten bij hun belevingswereld. Organiseer bijvoorbeeld met jouw school een voorleesroute langs elk klaslokaal of op het plein. Laat ouders, juffen of meesters en de kinderen zelf op verschillende plekken voorlezen.


Campagnetoolkits

Om je te helpen in de organisatie en aankleding van jouw taal- of rekenactiviteit sturen we je een gratis actiepakket toe met onder andere posters, flyers, herkenningswijzers en pennen. Deze toolkits worden aangevuld met een bijzonder verhaal om voor te lezen. Ook zullen wij op de website diverse materialen als download aanbieden, voor online gebruik of om zelf te printen.

De verhalencarrousel

Hoe ontvang je het actiepakket?

Bij het aanmelden van jouw activiteit kun je aangeven of je een actiepakket wilt ontvangen. Deze sturen we je kosteloos toe. De pakketten worden vanaf juni om de week naar deelnemers verstuurd.

Vragen?

Heb je een vraag over de activiteit Voorleescarrousel? Stuur ons dan gerust een mailtje. 


STAPPENPLAN VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN ACTIVITEIT

Stap 1: Prik een datum tijdens de Week van de Alfabetisering, zodat we samen door het hele land aandacht vragen voor laaggeletterdheid. 

Stap 2: Bepaal de locatie van de activiteit.

Stap 3: Meld jouw activiteit aan op onze website. Je komt dan op de kaart én kunt gratis materialen bij ons bestellen. 

Stap 4: Bestel campagnematerialen ter promotie en aankleding van jouw activiteit. Dit kun je doen bij het aanmelden van jouw activiteit. Per categorie maken we passende toolkits, die wij je deze zomer toesturen.

Stap 5: Nodig mensen uit! Stuur relaties op tijd een mooie uitnodiging en vraag hen de datum alvast in hun agenda te zetten. Gebruik ook sociale media, nieuwsbrieven en huis-aan-huisbladen om jouw activiteit bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.

Stap 6: Start met de organisatie van de activiteit. Elke activiteit vraagt natuurlijk om een andere organisatie. Denk aan het regelen van sprekers, catering, techniek, een fotograaf en het opstellen van een draaiboek.

Stap 7: Nodig lokale, regionale of zelfs landelijke media om aanwezig te zijn bij jouw activiteit. Bijvoorbeeld door een persbericht uit te sturen.

Stap 8: Samen met vele honderden andere bedrijven en organisaties kom jij tijdens de Week van de Alfabetisering in actie voor een geletterd Nederland. Geniet van deze bijzondere week en wees trots op jouw bijdrage!

Stap 9: Deel verhalen, foto’s en/of video’s op jouw website, nieuwsbrief en sociale media! Maak hierbij gebruik van #SamenSterker

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK