Taal kan erg leuk zijn. En soms ook best moeilijk. Organiseer daarom een taalquiz voor jouw collega’s. Dat kan al met een simpele taalquiz na werktijd in de kantine of in de kroeg om de hoek. Maar ook met een interactieve taalquiz via Kahoot. Zo maak je op een laagdrempelige manier laaggeletterdheid bespreekbaar.
 

Jargon onder de loep

Verzin verschillende categorieën voor je quiz, bijvoorbeeld spreekwoorden en gezegden, taalfouten of draai liedjes waarin taal een rol speelt. Wat bedoelt de zanger met ‘het regent harder dan ik hebben kan’ of ‘je buien maken vlekken op mijn hagelwit humeur’? Je kunt natuurlijk ook een taalquiz organiseren over jouw eigen vakgebied, waarin je jargon onder de loep neemt. Of spit de ambtelijke taal in brieven van overheidsinstanties met elkaar door. Want hoe kan informatie op de werkvloer en door andere instanties toegankelijker worden gemaakt? Voldoende gespreksstof voor een quiz dus!
 

De winnaar krijgt een taalprijs

Wil je dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen aan de quiz? Zorg ervoor dat mensen in tweetallen spelen, zo kunnen ze elkaar helpen. En vergeet niet de winnaar van de quiz met een mooie taalprijs te belonen, bijvoorbeeld met een mooi boek of een mooie spreuk op een T-shirt of tegeltje!


Campagnetoolkits

Om je te helpen in de organisatie en aankleding van jouw taal- of rekenactiviteit sturen we je een gratis actiepakket toe met onder andere posters, flyers, herkenningswijzers en pennen. Deze toolkits worden aangevuld met voorbeeldvragen voor een taalquiz. Ook zullen wij op de website diverse materialen als download aanbieden, zoals een digitale taalquiz voor groepen van Kahoot.

Boek open, boek dicht


Hoe ontvang je het actiepakket?

Bij het aanmelden van jouw activiteit kun je aangeven of je een actiepakket wilt ontvangen. Deze sturen we je kosteloos toe. De pakketten worden vanaf juni om de week naar deelnemers verstuurd.

Vragen?

Heb je een vraag over de activiteit Boek open, boek dicht? Stuur ons dan gerust een mailtje.


STAPPENPLAN VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN ACTIVITEIT

Stap 1: Prik een datum tijdens de Week van de Alfabetisering, zodat we samen door het hele land aandacht vragen voor laaggeletterdheid. 

Stap 2: Bepaal de locatie van de activiteit.

Stap 3: Meld jouw activiteit aan op onze website. Je komt dan op de kaart én kunt gratis materialen bij ons bestellen. 

Stap 4: Bestel campagnematerialen ter promotie en aankleding van jouw activiteit. Dit kun je doen bij het aanmelden van jouw activiteit. Per categorie maken we passende toolkits, die wij je deze zomer toesturen.

Stap 5: Nodig mensen uit! Stuur relaties op tijd een mooie uitnodiging en vraag hen de datum alvast in hun agenda te zetten. Gebruik ook sociale media, nieuwsbrieven en huis-aan-huisbladen om jouw activiteit bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.

Stap 6: Start met de organisatie van de activiteit. Elke activiteit vraagt natuurlijk om een andere organisatie. Denk aan het regelen van sprekers, catering, techniek, een fotograaf en het opstellen van een draaiboek.

Stap 7: Nodig lokale, regionale of zelfs landelijke media om aanwezig te zijn bij jouw activiteit. Bijvoorbeeld door een persbericht uit te sturen.

Stap 8: Samen met vele honderden andere bedrijven en organisaties kom jij tijdens de Week van de Alfabetisering in actie voor een geletterd Nederland. Geniet van deze bijzondere week en wees trots op jouw bijdrage!

Stap 9: Deel verhalen, foto’s en/of video’s op jouw website, nieuwsbrief en sociale media! Maak hierbij gebruik van #SamenSterker

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK