Digitaal platform biedt nieuwe vorm van taalscholing

Tijdens de Week van de Alfabetisering organiseren Stichting Kenniscentrum PRO WORK, Taalhuis op Schouwen-Duivenland en Bibliotheek Zierikzee op woensdag 5 september de lancering van het platform DIGI-TAAL. Dit platform richt zich op laaggeletterden en/of mensen met een achterstand in digitale vaardigheid. Voor de lancering worden lokale en regionale maatschappelijke organisaties en toekomstige gebruikers uitgenodigd.

Aan het woord: Tessa den Bakker, project manager bij PRO WORK

Platform biedt nieuwe vorm van taalscholing
“Platform DIGI-TAAL is hét online platform waar taal verbonden is aan maatschappelijk relevante thema’s en waar alles aangeboden wordt onder één ‘online-dak’. Dit platform biedt daardoor een nieuwe vorm van taalscholing en is dé uitgelezen kans om betrokkenheid, participatie, zelfversterking en inclusie van kwetsbare groepen in alle lagen van de bevolking te bevorderen.”

Digitale wegwijzer
“We geven met eenvoudige pictogrammen uitleg volgens de ‘flipped classroom’-methode. Op deze manier worden klassieke instructies online aangeboden met filmpjes met gesproken uitleg, voorbeelden en extra materiaal. Ook verwijzen we naar bestaand materiaal en opdrachten. Alles om de bezoeker zo goed mogelijk wegwijs te maken in de digitale wereld en alles wat deze te bieden heeft.”

Helpen van kwetsbare groepen en bewustwording vergroten
“Het Platform DIGI-TAAL is ontwikkeld om kwetsbare groepen te helpen bij het aanleren van digitale vaardigheden. Zo willen we hun maatschappelijke participatie vergroten en de afstand tot de samenleving verkleinen. Natuurlijk met het centrale thema om laaggeletterdheid aan te pakken. De Week van de Alfabetisering is dan natuurlijk hét moment om de lancering te doen en de doelgroep te bereiken! Daarnaast willen we zoveel mogelijk mensen bewust maken van het feit, dat nog steeds 2,5 miljoen volwassenen in Nederland moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen en hier hinder van ondervinden in hun dagelijks leven. Er verscheen hierover onlangs een mooie column in de Volkskrant.”

Tel mee met Taal
Naast de Week van de Alfabetisering is PRO WORK non-stop actief met de ontwikkeling van nieuwe instrumenten, methodieken en online toepassingen op het gebied van (digi)taal en rekenvaardigheden. De ontwikkeling van het platform DIGI-TAAL is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport binnen de Europese aanbesteding TEL MEE MET TAAL (Perceel 2, Digitale vaardigheden).

Meer informatie: www.platformdigi-taal.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Klik hier voor meer informatie over onze cookies.

OK